Živánska pečienka45

Živánska pečienka

Suroviny

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 500 g bravčového stehna alebo pliecka
  • 500 g jahňacieho alebo teľacieho mäsa
  • 250 g údenej slaniny (údeného bravčového bôčika)
  • 500 g cibule
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia
  • 1 lyžičku sladkej červenej papriky (môže byť časť štipľavej)
  • 1 lyžičku mletých borievok
  • 1 lyžičku mletého zázvoru (ďumbieru)
  • 2 lyžičky soli
  • 4 bobkové listy
  • 3 lyžice horčice
  • 1,5 dl oleja
  • 0,5 l červeného vína.

Náročnosť receptu

stredne náročný

60%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 9


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Olej vymiešame s horčicou, koreninami, soľou a na kúsky polámanými bobkovými listami. Mäso pokrájame naprieč vláknami na plátky (ako na rezne), vyklepeme ich a nakrájame na približne rovnaké štvorce rozmerov približne 4 x 4 cm a vložíme ho do koreninovej zmesi, premiešame a odložíme do chladnička aspoň na 12 hodín. Na rovnako veľké, ale tenké plátky pokrájame slaninu a cibuľu na kolieska. Pokrájané štvorčeky mäsa ukladáme striedavo so slaninou a cibuľou do pekáčika (zapekacej misky), do radov po dĺžke pekáčika. Zvyšok nálevu vylejeme na mäso v pekáčiku. Mäsa, slaniny a cibule by malo byť toľko, aby bol pekáčik bez akýchkoľvek medzier plný. Všetko to zalejeme červeným vínom, prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme v rúre pri 150 °C. Tridsať minút pred dopečením mäso odokryjeme a dopečieme. Celková doba pečenia by mala byť čo najdlhšia.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ryby pred prípravou namočíme na 30 minút do mlieka, odstránime rybí zápach.
  • Divinu varíme s koreňovou zeleninou, ale na zvýšenie vône pridáme kúsok paliny (estragónu), štipku rozdrveného tymianu a pod.
  • Pečené kurča bude mať kožu krajšiu a chrumkavejšiu, ak mu na chrbát pripevníme špáradlom kúsok stuhnutého masla. Počas pečenia sa bude maslo pomaly topiť a kurča polievať.
  • Pečené mäso bude mať peknú a chrumkavú kôrku, keď ho pred pečením vyutierame čistou utierkou alebo poprášime múkou.
  • Tuk do krehkého cesta najskôr postrúhame na hrubom strúhadle, ľahšie sa spája.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa