Živánska pečienka45

Živánska pečienka

Suroviny

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 500 g bravčového stehna alebo pliecka
  • 500 g jahňacieho alebo teľacieho mäsa
  • 250 g údenej slaniny (údeného bravčového bôčika)
  • 500 g cibule
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia
  • 1 lyžičku sladkej červenej papriky (môže byť časť štipľavej)
  • 1 lyžičku mletých borievok
  • 1 lyžičku mletého zázvoru (ďumbieru)
  • 2 lyžičky soli
  • 4 bobkové listy
  • 3 lyžice horčice
  • 1,5 dl oleja
  • 0,5 l červeného vína.

Náročnosť receptu

stredne náročný

60%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 9


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Olej vymiešame s horčicou, koreninami, soľou a na kúsky polámanými bobkovými listami. Mäso pokrájame naprieč vláknami na plátky (ako na rezne), vyklepeme ich a nakrájame na približne rovnaké štvorce rozmerov približne 4 x 4 cm a vložíme ho do koreninovej zmesi, premiešame a odložíme do chladnička aspoň na 12 hodín. Na rovnako veľké, ale tenké plátky pokrájame slaninu a cibuľu na kolieska. Pokrájané štvorčeky mäsa ukladáme striedavo so slaninou a cibuľou do pekáčika (zapekacej misky), do radov po dĺžke pekáčika. Zvyšok nálevu vylejeme na mäso v pekáčiku. Mäsa, slaniny a cibule by malo byť toľko, aby bol pekáčik bez akýchkoľvek medzier plný. Všetko to zalejeme červeným vínom, prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme v rúre pri 150 °C. Tridsať minút pred dopečením mäso odokryjeme a dopečieme. Celková doba pečenia by mala byť čo najdlhšia.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mäso naklepávame na navlhčenej doštičke, ktorá potom nesaje šťavu z mäsa.
  • Pečenú hydinu zohrievame zabalenú v alobale, aby veľmi nevy­schla. Jednotlivé porcie dobre zabalíme a dáme na plech do rúry zohriať.
  • Rezne mäsa budú mäkšie, keď ich pred úpravou na 15 minút namočíme do studeného mlieka.
  • Divinu čerstvo zabitú necháme odležať, t.j. zavesíme ju na stu­dené miesto na tri dni i dlhšie. V tomto čase prebehne zrenie mäsa, pričom mäso skrehne, je šťavnatejšie, získa dobrú chuť a vôňu.
  • Divinu po upečení môžeme posypať jemne potlčenými borievkami.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa