Zemiakové pirohy s mäsovou plnkou45

Zemiakové pirohy s mäsovou plnkou

Suroviny

  • 600g zemiakov uvarených v šupke
  • hrubá múka
  • 300g mletého mäsa
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá rasca
  • korenie na mleté mäso
  • sušený cesnak
  • 350g kyslej kapusty
  • olej
  • petržlenová vňať

Náročnosť receptu

jednoduchý

91%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 5


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Šalotku pokrájanú nadrobno speníme v panvici na oleji spolu s plátkami cesnaku. Vložíme mleté mäso, osolíme, okoreníme, ochutíme mletou rascou, korením na mleté mäso a za stáleho miešania opečieme domäkka. Odstavíme, posypeme petržlenovou vňaťou a necháme vychladnúť. Scedenú kyslú kapustu dáme do panvice, opečieme na troche oleja a chvíľu podusíme. Posypeme petržlenovou vňaťou a premiešame.

Vychladnuté zemiaky najemno postrúhame. Trochu osolíme a prisypeme toľko hrubej múky, aby sme vypracovali tuhšie nelepivé cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou formičky vykrajujeme kolieska. Na polovicu cesta dáme plnku, preložíme napoly, konce cesta k sebe pritlačíme a uvaríme v slanej vode. Olej ochutíme sušeným cesnakom. Uvarené pirohy vyberieme a pokvapkáme olejom ochuteným sušeným cesnakom. Podávame s podusenou kapustou.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Pečeň je chutnejšia, keď ju pred úpravou necháte namočenú v mlieku.
  • Vyprážané mäso nenasiakne tukom, keď ho po obalení v hladkej múke, vajci a strúhanke ešte obalíme v rozšľahanom bielku. Strúhanka drží, neodpadáva a nepripaľuje sa. 
  • Jaternice a krvavničky pri pečení nepopraskajú, keď ich pred pečením prepichneme na niekoľkých miestach alebo keď ich pred úpravou na chvíľu ponoríme do vriacej vody.
  • Ak je upečené mäso veľmi mäkké, zle sa krája, necháme ho vychladnúť, pokrájame a zohrejeme pred podávaním.
  • Surové mäso nikdy nenamáčame vo vode ani dlho neumývame, len ho rýchlo opláchneme pod tečúcou vodou, aby sme nevylúhovali bielkoviny.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa