Vianočný ovocný koláč45

Vianočný ovocný koláč

Suroviny

  • Na cesto: 150 g sušených brusníc
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 50 g hrozienok
  • 2 cl rumu
  • 250 g masla
  • 200 g hnedého cukru
  • 4 žĺtky
  • 1 balenie perníkového korenia
  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g pomletých mandlí
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • Na polevu a dozdobenie: 300 g syru Philadelphia
  • 200 g práškového cukru
  • 3 lyžice brusnicovej šťavy
  • 1 balenie hotovej želatíny
  • dekoračné cukrovinky

Náročnosť receptu

jednoduchý

98%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 7


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Nasekajte brusnice, pomarančovú kôru, citrónovú kôru, hrozienka, zmiešajte s rumom a marinujte 30 minút.
2.Maslo a cukor vymiešajte do peny. Pridávajte po jednom žĺtky, korenie, múku, mandle, kypriaci prášok a vymiešajte. Zmes ovocia zamiešajte do cesta.
3.Formu na pečenie v dĺžke 25 cm vymastite, posypte cukrom a naplňte cestom. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 70 - 80 minút. Koláč po cca 40 minútach pečenia prikryte papierom na pečenie.
4.Po upečení koláč vyklopte a nechajte vychladnúť. Syr Philadelphia, práškový cukor a brusnicovú šťavu vymiešajte. Pridajte podľa návodu pripravenú želatínu a premiešajte. Polevu natrite na koláč a nechajte 60 minút stuhnúť. Posypte dekoračnými cukrovinkami.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Zeleninu umývame vždy pod tečúcou vodou, aby sa uchovali vitamíny a minerály.
  • Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a dáme do chladničky.
  • Pri výrobe sladkej šľahačky pridávame cukor do skoro úplne tuhej šľahačky, inak by cukor čas tuhnutia výrazne predĺžil.
  • Ak horúci závin prikryjete, bude sa lepšie krájať.
  • Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa