Vianočná morka45

Vianočná morka

Suroviny

  • 1 morka
  • 200 g mandlí
  • 1-1,5 dl jedlého oleja
  • múka
  • vývar alebo voda
  • 300 g žemlí
  • 2 dl mlieka
  • 100 g masla
  • 4 vajcia
  • petržlenová vňať
  • muškátový oriešok

Náročnosť receptu

stredne náročný

72%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Očistenú a osušenú morku naplníme osobitne pripravenou plnkou a zašijeme. Na povrchu ju ozdobíme mandľami, osolíme, uložíme na pekáč s olejom a dáme do vyhriatej rúry. Počas pečenia morku obraciame, aby koža rovnomerne zružovela a polievame olejom. Upečenú morku vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou a opražíme. Zalejeme vývarom alebo vodou a varíme dovtedy, kým sa tuk neoddelí od šťavy. Morku nakrájame na porcie aj s plnkou a polejeme upravenou šťavou. Príprava mandlí na ozdobenie morky: Mandle sparíme, olúpeme a nakrájame do tvaru klina. Pomocou ostrého noža ich nahusto povpichujeme do pŕs a stehien morky. Príprava plnky: Žemle nakrájame na menšie kocky a pokropíme mliekom. Maslo a žĺtky vymiešame do peny, z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme nadrobno posekanú zelenú petržlenovú vňať a nastrúhaný muškátový oriešok. Zvyšok mandlí nakrájame a pridáme do plnky, ktorú zľahka vymiešame. Plnkou naplním brušnú dutinu morky.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Hydina bude biela a šťavnatá, ak ju pred pečením potrieme rozrezaným citrónom.
  • Pečené kurča bude mať kožu krajšiu a chrumkavejšiu, ak mu na chrbát pripevníme špáradlom kúsok stuhnutého masla. Počas pečenia sa bude maslo pomaly topiť a kurča polievať.
  • Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu pridajte k rybe pre pečením polovicu jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.
  • Mäsové rolády ľahšie naplníme vajcami, keď z vajec urobíme rýchle omeletu, ktorú položíme na mäso a stočíme.
  • Pečené mäso bude mať peknú a chrumkavú kôrku, keď ho pred pečením vyutierame čistou utierkou alebo poprášime múkou.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa