Tvarohové šišky so smotanovým dipom45

Tvarohové šišky so smotanovým dipom

Suroviny

  • 3 vajcia
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • štipka soli
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 250 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 2 lyžice čerešňovice alebo rumu
  • 250 g hladkej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 20 g sušených brusníc
  • olej na vyprážanie
  • NA OBALENIE: 100 g jemného kryštálového cukru
  • 1 zarovnaná lyžička mletej škorice
  • NA SMOTANOVÝ DIP: 100 ml kyslej smotany s vysokým obsahom tuku
  • 150 ml smotanového jogurtu
  • 3 lyžice brusnicového džemu alebo scedených kompótových brusníc

Náročnosť receptu

stredne náročný

91%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom a so štipkou soli vyšľahajte dopenista. Prilejte olej, čerešňovicu (alebo rum) a zapracujte tvaroh. Vymiešajte hladké cesto. Postupne pridávajte múku preosiatu s kypriacim práškom a na záver brusnice.

V panvici na vyprážanie alebo v širšom hrnci rozpáľte olej. Dvoma lyžicami odkrajujte z cesta kúsky veľkosti vlašského orecha a opatrne vkladajte do horúceho oleja. Šišky vyprážajte na strednom ohni dozlatista z oboch strán. Prebytočný olej nechajte odkvapkať na papierových obrúskoch.

Pripravte smotanový dip: Kyslú smotanu zmiešajte s jogurtom a brusnicovým džemom (alebo s kompótovými brusnicami). Odložte do chladničky. Ešte horúce šišky obaľte v zmesi kryštálového cukru a mletej škorice. Podávajte so smotanovým dipom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
  • Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto časti múky 100 g ovsených vločiek.
  • Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.
  • Ak máte menej tvarohu, ako potrebujete, môžete tvarohovú náplň „nadstaviť“ nastrúhanými varenými zemiakmi alebo niekoľkými lyžicami uvareného vanilkového pudingu.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa