Tvarohové šatôčky45

Tvarohové šatôčky

Suroviny

  • 60 g droždia
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 200 g roztopeného masla
  • 2 vajcia
  • 850 g polohrubej múky
  • pol lyžičky soli
  • kôra z 1 citróna
  • žĺtok na potretie
  • Na tvarohovú plnku: 500 g tučného tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 130 g práškového cukru
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • 100 g sušených hrozienok

Náročnosť receptu

jednoduchý

91%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Pripravte kvások: Zmiešajte kvasnice, polovicu cukru a polovicu vlažného mlieka. Prikryte a nechajte na teplom mieste vzísť. Kvások preložte do väčšej misy, pridajte zvyšné mlieko, cukor, maslo, vajcia, múku, citrónovú kôru a soľ. Vypracujte hladké cesto. Prikryte ho a na teplom mieste nechajte kysnúť 45 – 60 minút. Urobte plnku: Iba dobre zmiešajte všetky suroviny.

Vykysnuté cesto preložte na dosku a vyvaľkajte na hrúbku 3 mm – najlepšie do tvaru obdĺžnika, aby sa vám dobre krájali štvorce. Radielkom ho rozrežte na štvorce 8 x 8 cm. Na každý dajte tvarohovú plnku a spojte protiľahlé kraje, aby vznikli šatôčky. Šatôčky nechajte podkysnúť 15 minút, potrite ich žĺtkom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 30-35 minút. Keď zozlatnú, sú hotové.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave.
  • Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
  • Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto časti múky 100 g ovsených vločiek.
  • Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa