Tuniské kura45

Tuniské kura

Suroviny

  • 1 celé kura
  • alebo len kuracie stehná (6)
  • prípadne 4 nevyklepané celé prsia
  • 2 väčšie cibule nakrájané na polkolieska (môže byť biela alebo salotka)
  • 2-3 cesnaky nasekané na plátky
  • 2 lyžice masla alebo oleja
  • soľ a čierne korenie na dochutenie
  • 2 dcl bieleho suchého vína
  • voda
  • 1 polievková lyžica mletého zázvoru
  • 1 polievková lyžica mletej škorice
  • 1 polievková lyžica kurkumy
  • 2 tobolky kardamómu (nemusia byť
  • ak nemáte)
  • 1/2 polievkovej lyžice šafránu (zaliať troškou vriacej vody a priliať k ostatnému)
  • 1/2 polievkovej lyžice štiplavej papriky
  • 1 citrón
  • aj so šupou nakrájaný na štvrťky
  • za hrsť sušených sliviek bez kôstok
  • lyžica hnedého
  • prípadne bieleho cukru
  • 1 palička celej škorice
  • čerstvý koriander a petržlen
  • vňať
  • za hrsť opražených mandlí
  • 2 polievkové lyžice opraženého sezamového semiačka

Náročnosť receptu

stredne náročný

72%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

V malom kastrólku povaríme sušené slivky s cukrom a celou škoricou, cca. 10 minút. Na suchej panvici osmažíme sézam a mandle, nasekané na pásiky alebo kúpené lupienkové.Rozohrejeme olej a osmažíme cibuľu a cesnak. Pridáme mierne nasolené kura, osmažíme z každej strany, pridáme zázvor, škoricu, papriku, šafrán, kurkumu, mleté korenie, citrón, zalejeme vínom a vodou, aby bolo skoro potopené a dusíme pod pokrievkou cca. 30 minút. Asi 5 minút pred dovarením pridáme uvarené slivky, podľa chuti aj s trochou sirupu, v ktorom sa varili. Pokiaľ sa Vám zdá šťava veľmi riedka, pridajte trocha granulovanej zásmažky. Na záver vsypeme osmažený sezam, mandle a za lyžicu koriandrovej a petržlenovej vňate. Chuť by mala byť veľmi jemná a vyvážená, mierne štiplavo-sladko-kyslá a hlavne veľmi voňavá. Ako príloha ryža.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky a pretlačiť v lise na cesnak.
  • Živé ryby udržujeme jeden až dva dni vo vani v čistej vode, ktorú často miešame, aby sa lepšie okysličovala. Ryby nekŕmime.
  • Mäsové rolády ľahšie naplníme vajcami, keď z vajec urobíme rýchle omeletu, ktorú položíme na mäso a stočíme.
  • Staršiu hydinu najskôr dusíme v rúre medzi dvoma pekáčmi, a až keď zmäkne, odokrytú dopečieme, aby sa pekne sfarbila.
  • Ak je upečené mäso veľmi mäkké, zle sa krája, necháme ho vychladnúť, pokrájame a zohrejeme pred podávaním.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa