
Tekvicový cheesecake
Suroviny
- 175 g masla
- 300 g celozrnných sušienok
- 200 g tekvicových semienok
- 700 g tekvice hokkaido
- 100 ml pomarančovej šťavy
- 1 vanilkový struk
- 750 g krémového syra typu žervé
- 230 g práškového cukru
- štipka mletého zázvoru
- pol lyžičky mletej škorice
- 4 vajcia
- soľ 2 lyžice kryštálového cukru
Náročnosť receptu










počet porcií: 12
Postup
Maslo rozpustite a sušienky nadrvte nadrobno. V sekáčiku nasekajte najemno 150 g tekvicových semienok a zmiešajte so sušienkami. Zamiešajte maslo a vypracujte mrveničku, ktorú natlačte na dno tortovej formy s priemerom 26 cm. Dajte na 30 minút do chladničky.
Očistite tekvicu a nakrájajte ju na kocky. V hrnci rozhorúčte 1 lyžicu masla a pridajte 400 g tekvice. Opekajte asi 3 minúty, potom podlejte pomarančovou šťavou, prikryte pokrievkou a duste asi 10 minút, kým tekvica nezmäkne. Rozmixujte na pyré a nechajte vychladnúť.
Rozrežte vanilkový struk a vyškrabte z neho dreň. Krémový syr vymiešajte s práškovým cukrom, so zázvorom, škoricou, štipkou soli a s vanilkovou dreňou. Vmiešajte tekvicové pyré a po jednom aj vajcia. Nalejte na sušienkový korpus a pečte pri teplote 175 °C na spodnej koľajničke asi 55 až 65 minút. Rúru vypnite a cheesecake v nej nechajte ešte 30 minút.
Potom ho vyberte a nechajte vychladnúť. V panvici rozpustite 2 lyžice masla, pridajte zvyšné tekvicové semienka a 2 lyžice kryštálového cukru. Nechajte skaramelizovať. Nalejte na papier na pečenie a nechajte stuhnúť. Karamel nalámte a ozdobte ním cheesecake. Dajte ho na noc do chladničky a môžete podávať.
Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA
Cennik predplatnehoTipy a triky do kuchyne
- Do cesta na perníky nikdy nedávame viac medu ako je v recepte napísané, upečené perníčky by boli tvrdé.
- Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.
- Keď zemiaky začnú klíčiť, nesmiete ich variť v šupke, ani vodu z očistených zemiakov použiť, lebo obsahujú jedovatú látku solanín.
- Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.
- Ak nechceme pri pečení použiť veľa vajíčok, môžme ich nahradiť sójovou múčkou alebo 2 lyžicami vody.




Najčítanejšie






