Sviečková z morčacích pŕs45

Sviečková z morčacích pŕs

Suroviny

  • 600 g morčacích pŕs vcelku
  • 50 g prerastenej slaniny
  • 1 malá cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 kaleráb
  • štvrť zeleru
  • 150 ml smotany na varenie
  • 2 lyžičky horčice
  • 1-2 lyžičky ríbezľového alebo brusnicového džemu
  • mäsový vývar
  • 1 bobkový list
  • mleté farebné korenie
  • soľ
  • olej
  • hladká múka na zahustenie

Náročnosť receptu

jednoduchý

94%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Morčacie prsia vcelku prešpikujeme na hranolčeky krájanou slaninou.Poradíme skvelý trik na krájanie slaniny: A vaše plátky budú naozaj tenké! Prešpikované morčacie mäso osolíme, okoreníme a prudko opečieme v panvici na oleji zo všetkých strán. Mäso vyberieme a vo výpeku orestujeme nakrájanú cibuľu s osolenou, pokrájanou zeleninou.

Zalejeme teplým mäsovým vývarom, vložíme opečené mäso, bobkový list, prikryjeme a spolu udusíme domäkka. Potom mäso vyberieme a nakrájame na plátky. Vyberieme bobkový list a zeleninu aj so šťavou rozmixujeme, ochutíme horčicou a džemom. K omáčke prilejeme smotanu a podľa potreby zahustíme hladkou múkou. Väčšinou však netreba, lebo omáčka dosť zhustne aj zo zeleniny. Osolíme a okoreníme. Podávame s knedľou.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Kypriaci prášok pri pečení múčnikov vždy najskôr dobre rozmiešame s múkou, aby sa múčnik upiekol rovnomerne.
  • Mäso vyprážame v hrubostennej nádobe, aby sa pokrm pri dne nepripaľoval. Tuk najskôr dobre zohrejeme. O správnej teplote sa presvedčíme tak, že do tuku vhodíme štipku strúhanky a keď sa praží, tuk je už dostatočne horúci. 
  • Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.
  • Ak je upečené mäso veľmi mäkké, zle sa krája, necháme ho vychladnúť, pokrájame a zohrejeme pred podávaním.
  • Rezne z mäsa  pred úpravou naklepeme, aby sa uvoľnili svalové vlákna, čím mäso skôr zmäkne. Mäso nakrájané na rezne na okrajoch nakrojíme, aby sa pri tepelnom spracovaní nekrútilo.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa