Sušený biskupský chlebíček s marcipánom45

Sušený biskupský chlebíček s marcipánom

Suroviny

  • 6 bielkov
  • 130 g práškového cukru
  • 180 g hladkej múky (mix špaldovej bielej a celozrnnej)
  • 50-100 g pravého marcipánu
  • 150-180 g rôznych orechov (ideálne lieskové)
  • kandizované ovocie (podľa chuti)
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy
  • štipka soli

Náročnosť receptu

jednoduchý

80%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Formu na srnčí chrbát vymažte tukom a vysypte múkou. Rúru vyhrejte na 180 °C. Bielky pomaly vyšľahajte na jemný a mäkký sneh a postupne doň pri vyšších otáčkach zapracujte cukor. Hotový sneh by mal byť tuhý a lesklý. K bielkom opatrne primiešajte preosiatu múku so štipkou soli, najemno nastrúhaný marcipán, celé orechy a kandizované ovocie.

Cesto vylejte do formy, rovnomerne ho rozprestrite a pečte v rúre 35-45 minút. Spravte test špáradlom, či je v strede upečené. Formu s chlebíčkom prikryte a nechajte vychladnúť. Vlhkosť v ceste pomôže orechom zmäknúť. Po niekoľkých hodinách, ideálne na druhý deň, nakrájajte chlebíček na tenké plátky a nechajte ich vysušiť rozprestreté na papieri na pečenie v rúre vyhriatej na 120 °C. Upečené a vysušené plátky chlebíčka udržujte vo vzduchotesnej nádobe.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Pečené mäso bude mať krajšiu farbu, keď ho pred pečením podlejeme lyžicou mlieka.
  • Zvädnutý petržlen dáme do teplej vody, potom je opäť čerstvý.
  • Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.
  • Pri výrobe domácich cestovín cesto nikdy nesolíme, lebo by nevyschli, solíme až vodu pri varení.
  • Pri obaľovaní mäsa pred vyprážaním nakvapkáme do vajíčka trochu oleja, strúhanka sa bude lepšie držať na mäse.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa