Strúhaný jablkový koláč45

Strúhaný jablkový koláč

Suroviny

  • Na cesto: 3 žĺtky (z veľkých vajec)
  • 180 g práškového cukru
  • 170 g zmäknutého masla
  • 300 g polohrubej múky
  • 12 g kypriaceho prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • tuk na vymastenie a polohrubá múka na vysypanie plechu
  • Na plnku: 1 kg jabĺk
  • 3 bielky
  • 110 g trstinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Náročnosť receptu

jednoduchý

80%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Plech vymastite a vysypte múkou. Žĺtky s práškovým cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte zmäknuté maslo a dobre vyšľahajte na ľahkú penu. K žĺtkom s maslom prisypte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a vanilkovým cukrom. Suroviny vymiešajte na cesto, tretinu oddeľte, dajte do vrecúška a odložte do mrazničky.

Jablká umyte, ošúpte a nahrubo nastrúhajte. Bielky vyšľahajte do polotuha a postupne k nim po dávkach zašľahávajte kryštálový a vanilkový cukor, až kým sneh nebude celkom tuhý. Do pripraveného plechu rozotrite cesto. Z nastrúhaných jabĺk vytlačte tekutinu a pokryte nimi cesto. Navrch koláča dajte snehovú penu a na ňu nahrubo nastrúhajte cesto z mrazničky. Koláč pečte 30-40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Nechajte vychladnúť a môžete krájať.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave.
  • Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
  • Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto časti múky 100 g ovsených vločiek.
  • Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa