Šťavnaté údené mäso15

Šťavnaté údené mäso

Suroviny

  • 1 kg údeného bravčového mäsa v celku (krkovička
  • stehno
  • pliecko)
  • 1 cibuľu
  • 1-2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • pár guľôčok celého čierneho korenia

Náročnosť receptu

jednoduchý

84%
Dĺžka prípravy: do 15 min.
počet porcií: 1


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Ak je údené príliš slané, dajte ho do studenej vody, priveďte do varu a vodu následne vylejte. Ak treba, postup zopakujte. Do tlakového hrnca vložte sitko na parenie, prilejte vodu tesne nad okraj sitka, vložte údené mäso a obložte ho koreňovou zeleninou, bobkovým listom, cesnakom a guľôčkami korenia. Vodu rýchlo priveďte do varu, hrniec natlakujte a varte 30 až 40 minút na každý kilogram údeného. 4. Ak tlakový hrniec nemáte, mäso varte pod pokrievkou v obyčajnom hrnci. Čas varenia sa však predĺži asi na dvojnásobok.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Pečeň je chutnejšia, keď ju pred úpravou necháte namočenú v mlieku.
  • Údené a presolené ryby stratia slanosť, ak ich necháme hodinu stáť v mlieku a potom umyjeme.
  • Mäso vyprážame v hrubostennej nádobe, aby sa pokrm pri dne nepripaľoval. Tuk najskôr dobre zohrejeme. O správnej teplote sa presvedčíme tak, že do tuku vhodíme štipku strúhanky a keď sa praží, tuk je už dostatočne horúci. 
  • Staršiu hydinu najskôr dusíme v rúre medzi dvoma pekáčmi, a až keď zmäkne, odokrytú dopečieme, aby sa pekne sfarbila.
  • Pokiaľ pri uskladňovaní klobás nechceme, aby sa na ich povrchu tvorila pleseň, natrieme ich koncentrovaným slaným roztokom. Ak ářčáářneskonzumujeme celú klobásu a nechceme, aby odkrojená časť vyschla, natrieme rez maslom, alebo olejom.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa