Šťavnaté údené mäso15

Šťavnaté údené mäso

Suroviny

  • 1 kg údeného bravčového mäsa v celku (krkovička
  • stehno
  • pliecko)
  • 1 cibuľu
  • 1-2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • pár guľôčok celého čierneho korenia

Náročnosť receptu

jednoduchý

84%
Dĺžka prípravy: do 15 min.
počet porcií: 1


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Ak je údené príliš slané, dajte ho do studenej vody, priveďte do varu a vodu následne vylejte. Ak treba, postup zopakujte. Do tlakového hrnca vložte sitko na parenie, prilejte vodu tesne nad okraj sitka, vložte údené mäso a obložte ho koreňovou zeleninou, bobkovým listom, cesnakom a guľôčkami korenia. Vodu rýchlo priveďte do varu, hrniec natlakujte a varte 30 až 40 minút na každý kilogram údeného. 4. Ak tlakový hrniec nemáte, mäso varte pod pokrievkou v obyčajnom hrnci. Čas varenia sa však predĺži asi na dvojnásobok.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Rezne z mäsa  pred úpravou naklepeme, aby sa uvoľnili svalové vlákna, čím mäso skôr zmäkne. Mäso nakrájané na rezne na okrajoch nakrojíme, aby sa pri tepelnom spracovaní nekrútilo.
  • Pečeň solíme na konci varenia, inak nám stvrdne.
  • Divinu po upečení môžeme posypať jemne potlčenými borievkami.
  • Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ako ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou
  • Mäso vyprážame v hrubostennej nádobe, aby sa pokrm pri dne nepripaľoval. Tuk najskôr dobre zohrejeme. O správnej teplote sa presvedčíme tak, že do tuku vhodíme štipku strúhanky a keď sa praží, tuk je už dostatočne horúci. 
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa