Srnčí chrbát na oravský spôsob15

Srnčí chrbát na oravský spôsob

Suroviny

  • 1,5 kg srnčieho chrbta
  • 4 lyžice oleja
  • 1 lyžička celého čierneho korenia
  • 2 bobule borievky
  • 2 cibule
  • 1/4 l červeného vína
  • 2 lyžičky soli
  • 150 g kyslej smotany
  • 4 hrušky
  • 1 lyžica cukru
  • 8 lyžičiek ríbezľového džemu

Náročnosť receptu

stredne náročný

85%
Dĺžka prípravy: do 15 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Prešpikovaný srnčí chrbát potrieme olejom, posypeme rozdrveným korením a roztlačenými borievkami a dáme do pekáča. Očistenú cibuľu nakrájame a podusíme na oleji. Rozložíme ju okolo mäsa, polejeme červeným vínom a pečieme. Po pol hodine mäso prelejeme šťavou z výpeku a toto opakujeme po 7 minútach. Hotové mäso osolíme, zabalíme do alobalu a držíme v teple. Výpek prepasírujeme, pridáme kyslú smotanu a dorobíme na omáčku. Srnčí chrbát zdobíme udusenými hruškami plnenými ríbezľovým džemom. Autor: Magda Jendzelovská

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mäso vyprážame v hrubostennej nádobe, aby sa pokrm pri dne nepripaľoval. Tuk najskôr dobre zohrejeme. O správnej teplote sa presvedčíme tak, že do tuku vhodíme štipku strúhanky a keď sa praží, tuk je už dostatočne horúci. 
  • Tuk do krehkého cesta najskôr postrúhame na hrubom strúhadle, ľahšie sa spája.
  • Vyprážané mäso nenasiakne tukom, keď ho po obalení v hladkej múke, vajci a strúhanke ešte obalíme v rozšľahanom bielku. Strúhanka drží, neodpadáva a nepripaľuje sa. 
  • Staršiu hydinu najskôr dusíme v rúre medzi dvoma pekáčmi, a až keď zmäkne, odokrytú dopečieme, aby sa pekne sfarbila.
  • Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu pridajte k rybe pre pečením polovicu jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa