Špargľová polievka s opečenou šunkou45

Špargľová polievka s opečenou šunkou

Suroviny

  • 1,2 kg špargle
  • 150 g plátkov varenej šunky
  • 3 šalotky
  • 40 g masla
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • pol viazaničky petržlenovej vňate
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Náročnosť receptu

jednoduchý

91%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Špargľu umyjeme, očistíme, drevnaté konce odrežeme. Pokrájame na menšie kúsky. Šalotku nadrobno pokrájame. V hrnci rozohrejeme polovicu masla a šalotku podusíme. Pridáme špargľu, krátko podusíme a pridáme horúci vývar. Privedieme do varu, stlmíme plameň a 10 minút povaríme.
Asi tretinu špargle vyberieme z polievky a odložíme. Špargľu v polievke rozšľaháme na hladké pyré. Pridáme smotanu, nahrubo nasekanú petržlenovú vňať a asi dve minúty povaríme. Polievku dochutíme soľou a korením. Pridáme zvyšnú špargľu. Šunku pokrájame na pásiky, ktoré na zvyšnom masle opečieme dochrumkava. Polievku rozdelíme do misiek a ozdobíme opečenými pásikmi šunky.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Smotanové polievky sa nezrazia, ak do smotany, aj kyslej, pridáme malú lyžičku cukru.
  • Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a petržlenovej vňate.
  • Presolenú polievku (nie vývar) zlepšíme pridaním malého množstva mlieka alebo povarením surového očisteného zemiaku.
  • Falošné pečeňové knedličky pripravíte z pečeňovky, ku ktorej pridáte soľ, korenie, hrubú krupicu a vajíčko, všetko rozmiešate a utvoríte knedličky.
  • Mäsovú polievku pekne zafarbíme postrúhanou mrkvou, upraženou na tuku.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa