Šošovicová polievka30

Šošovicová polievka

Suroviny

  • 1 šalotku
  • olivový olej
  • 400 g paštrnáku alebo petržlenu
  • 350 g mrkvy
  • 150 ml červeného vína
  • 80 g červenej šošovice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Náročnosť receptu

jednoduchý

83%
Dĺžka prípravy: do 30 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

V horúcom oleji dosklovita speňte najemno pokrájanú šalotku. Zakryte a na miernom ohni poduste 10 minút. Petržlen a mrkvu očistite, nakrájajte na kocky a pridajte spolu s vínom k cibuli. Priveďte do varu a prikryté pomaly duste 40 minút. Do zeleninového základu pridajte šošovicu a podlejte vývarom. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Nechajte zovrieť, znížte teplotu a varte, až šošovica zmäkne. Keď je všetka zelenina mäkká, polievku rozmixujte ponorným mixérom dohladka. V prípade, že je veľmi hustá, pridajte ďalší vývar, prípadne vodu.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Prebytočný tuk z mäsového vývaru, polievky alebo omáčky môžeme odstrániť papierovým obrúskom. Rozprestrieme ho na polievku a počkáme, kým nevsiakne tuk. Potom obrúsok vidličkou vyberieme.
  • Smotanové polievky sa nezrazia, ak do smotany, aj kyslej, pridáme malú lyžičku cukru.
  • Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a petržlenovej vňate.
  • Pri obaľovaní rezňov rozrieďte hladkú múku trochou mlieka. Mäso v cestíčku obaľte a potom s ním hneď do strúhanky. Nikto ani nepozná, že ste nemali vajce.
  • Falošné pečeňové knedličky pripravíte z pečeňovky, ku ktorej pridáte soľ, korenie, hrubú krupicu a vajíčko, všetko rozmiešate a utvoríte knedličky.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa