Šošovica s údeninou45

Šošovica s údeninou

Suroviny

  • 150 g slaniny
  • 1 bielu cibuľu
  • 1 mrkvu
  • 2 stonky stonkového zeleru
  • 1 lyžičku drvenej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g hnedej alebo zelenej šošovice
  • zeleninový vývar (podľa potreby)
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžičku jablkového octu
  • soľ
  • mleté biele korenie

Náročnosť receptu

jednoduchý

100%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

V hrnci rozohrejeme olej a pridáme na kocky nakrájanú slaninu. Opekáme asi 10 minút. Opečenú slaninu vyberieme a odložíme. Na tuk z opekania slaniny dáme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, na tenké plátky nakrájanú mrkvu a zeler. Pridáme rascu a na miernom ohni opekáme 5 až 7 minút. Pridáme prelisovaný cesnak a opekáme ešte minútu. Do hrnca dáme slaninu a šošovicu, namočenú predtým na 2 hodiny do vody. Zalejeme malým množstvom vývaru alebo vody, ochutíme tymianom a bobkovým listom. Pridáme trochu soli a korenia. Privedieme do varu a znížime teplotu. Varíme, kým šošovica nezmäkne. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s údeninou alebo s údeným mäsom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Pri obaľovaní mäsa pred vyprážaním nakvapkáme do vajíčka trochu oleja, strúhanka sa bude lepšie držať na mäse.
  • Ak robíme klasický trojobal, múka, vajce, strúhanka, tento nebude od mäsa odpadávať, ak mäso najskôr utrieme utierkou alebo papierovým obrúskom.
  • Vyprážané mäso je krehké, keď na obaľovanie použijeme čerstvú strúhanku, ktorá nepije toľko tuku ako stará.
  • Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky a pretlačiť v lise na cesnak.
  • Hydina bude chutnejšia, ak ju pred pečením potrieme citrónovou šťavou a až potom osolíme.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa