Šošovica s údeninou45

Šošovica s údeninou

Suroviny

  • 150 g slaniny
  • 1 bielu cibuľu
  • 1 mrkvu
  • 2 stonky stonkového zeleru
  • 1 lyžičku drvenej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g hnedej alebo zelenej šošovice
  • zeleninový vývar (podľa potreby)
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžičku jablkového octu
  • soľ
  • mleté biele korenie

Náročnosť receptu

jednoduchý

100%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

V hrnci rozohrejeme olej a pridáme na kocky nakrájanú slaninu. Opekáme asi 10 minút. Opečenú slaninu vyberieme a odložíme. Na tuk z opekania slaniny dáme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, na tenké plátky nakrájanú mrkvu a zeler. Pridáme rascu a na miernom ohni opekáme 5 až 7 minút. Pridáme prelisovaný cesnak a opekáme ešte minútu. Do hrnca dáme slaninu a šošovicu, namočenú predtým na 2 hodiny do vody. Zalejeme malým množstvom vývaru alebo vody, ochutíme tymianom a bobkovým listom. Pridáme trochu soli a korenia. Privedieme do varu a znížime teplotu. Varíme, kým šošovica nezmäkne. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s údeninou alebo s údeným mäsom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Kypriaci prášok pri pečení múčnikov vždy najskôr dobre rozmiešame s múkou, aby sa múčnik upiekol rovnomerne.
  • Surové mäso nikdy nenamáčame vo vode ani dlho neumývame, len ho rýchlo opláchneme pod tečúcou vodou, aby sme nevylúhovali bielkoviny.
  • Divinu varíme s koreňovou zeleninou, ale na zvýšenie vône pridáme kúsok paliny (estragónu), štipku rozdrveného tymianu a pod.
  • Mäso by malo byť pred varením odležané lebo inak sa nebude dať na mäkko upraviť.
  • Ak robíme klasický trojobal, múka, vajce, strúhanka, tento nebude od mäsa odpadávať, ak mäso najskôr utrieme utierkou alebo papierovým obrúskom.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa