Šošovica s údeninou45

Šošovica s údeninou

Suroviny

  • 150 g slaniny
  • 1 bielu cibuľu
  • 1 mrkvu
  • 2 stonky stonkového zeleru
  • 1 lyžičku drvenej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g hnedej alebo zelenej šošovice
  • zeleninový vývar (podľa potreby)
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžičku jablkového octu
  • soľ
  • mleté biele korenie

Náročnosť receptu

jednoduchý

100%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

V hrnci rozohrejeme olej a pridáme na kocky nakrájanú slaninu. Opekáme asi 10 minút. Opečenú slaninu vyberieme a odložíme. Na tuk z opekania slaniny dáme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, na tenké plátky nakrájanú mrkvu a zeler. Pridáme rascu a na miernom ohni opekáme 5 až 7 minút. Pridáme prelisovaný cesnak a opekáme ešte minútu. Do hrnca dáme slaninu a šošovicu, namočenú predtým na 2 hodiny do vody. Zalejeme malým množstvom vývaru alebo vody, ochutíme tymianom a bobkovým listom. Pridáme trochu soli a korenia. Privedieme do varu a znížime teplotu. Varíme, kým šošovica nezmäkne. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s údeninou alebo s údeným mäsom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Pečeň je chutnejšia, keď ju pred úpravou necháte namočenú v mlieku.
  • Údené a presolené ryby stratia slanosť, ak ich necháme hodinu stáť v mlieku a potom umyjeme.
  • Mäso vyprážame v hrubostennej nádobe, aby sa pokrm pri dne nepripaľoval. Tuk najskôr dobre zohrejeme. O správnej teplote sa presvedčíme tak, že do tuku vhodíme štipku strúhanky a keď sa praží, tuk je už dostatočne horúci. 
  • Staršiu hydinu najskôr dusíme v rúre medzi dvoma pekáčmi, a až keď zmäkne, odokrytú dopečieme, aby sa pekne sfarbila.
  • Pokiaľ pri uskladňovaní klobás nechceme, aby sa na ich povrchu tvorila pleseň, natrieme ich koncentrovaným slaným roztokom. Ak ářčáářneskonzumujeme celú klobásu a nechceme, aby odkrojená časť vyschla, natrieme rez maslom, alebo olejom.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa