Sliačanská kyslá kapusta45

Sliačanská kyslá kapusta

Suroviny

  • kyslá kapusta 1 kg
  • zemiaky 1 kg
  • údené mäso do 1 kg
  • údená slaninka do 0,5 kg
  • môže byť aj údená klobáska do 0,5 kg a neúdený bravčový bôčik do 0,5 kg
  • cibuľa 1 ks a zo 5 strúčkov cesnaku

Náročnosť receptu

jednoduchý

59%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do 5 l hrnca (môže byť aj väčší dáme zohriať viac ako 3 l vody, do ktorej pridáme 0,5 až 1 kg údeniny, viac ako 25 dkg údenej slaniny, poprípade ak máme aj neúdený bravčový bôčik (25 dkg a viac) a jednu údenú klobásku.

Do toho pridáme 1 kg kyslej kapusty, 6 a viac ks ostrúhaných zemiakov a prípadne ak máme trošku hríbov a zopár sušených sliviek. Dochutíme soľou, celým korením a bobkovým listom a pod. Varíme asi 45 minút.

Pripravené jedlo podávame do hlbokých tanierov alebo misiek a podľa chuti ako prílohu aj chlieb.

Potom už len treba zaželať dobrú chuť na chrumkavej slaninke a zemiakoch atď. Takto pripravené jedlo je vhodné najmä v zimných dňoch a po dobrej lyžovačke a pod.

Autor: Vratislav Ján

Máte aj vy zaujímavý recept? Pošlite nám ho a my ho radi uverejníme... KLIKNITE SEM!

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Múčniky z krehkého cesta pečieme v dobre zohriatej rúre, aby sa cesto nadvihlo. Potom teplotu znížime.
  • Jaternice a krvavničky pri pečení nepopraskajú, keď ich pred pečením prepichneme na niekoľkých miestach alebo keď ich pred úpravou na chvíľu ponoríme do vriacej vody.
  • Staršiu hydinu najskôr dusíme v rúre medzi dvoma pekáčmi, a až keď zmäkne, odokrytú dopečieme, aby sa pekne sfarbila.
  • Mrazené mäso rozmrazujeme vždy v chladničke, nie pri izbovej teplote.
  • Došiel vám olej a máte už pripravené fašírky? Stačí, keď dno panvice posypete ľahko soľou, rozpálite ju a potom do nej naskladáte surové fašírky. Budú sa smažiť len vo vlastnej šťave.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa