Šľahačková torta s jahodovou plnkou45

Šľahačková torta s jahodovou plnkou

Suroviny

  • Na bledé cesto: 3 vajcia
  • 3 lyžice cukru
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • Na kakaové cesto: 3 vajcia
  • 3 lyžice cukru
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • Na plnku: 1 kg jahôd
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 60 g mletých mandlí
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 3 žĺtky
  • 8 plátkov želatíny
  • jahodový džem a jahody na ozdobenie

Náročnosť receptu

jednoduchý

98%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Cesto: Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte múku s kypriacim práškom. Vymiešané cesto dajte do okrúhlej tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C upečte. Nechajte vychladnúť. Podobne pripravte z pripravených ingrediencií kakaové cesto.

Plnka: Očistené jahody nadrobno pokrájajte, posypte vanilínovým a kryštálovým cukrom a na miernom ohni varte do mäkka. Odstavte, rozmixujte a vsypte pomleté mandle. Polovičnú časť smotany uvarte so žĺtkami nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí zmiešajte s rozmixovanými jahodami a zvyšnou do tuha vyšľahanou smotanou. Vopred napučanú želatínu rozpustite podľa návodu, vmiešajte do hmoty a premiešajte.

Vychladnutý svetlý korpus dajte do tortovej formy, natrite väčšiu časť plnky a prikryte kakaovým cestom. Rozotrite zvyšnú plnku a tortu odložte do chladu na 6-8 hodín stuhnúť. Povrch potriete jahodovým džemom a dozdobte pokrájanými jahodami, prípadne aj iným ovocím.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
  • Krehké cesto sa nebude tak mrviť, ak počas jeho prípravy pridáme do neho niekoľko kvapiek octu.
  • Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.
  • Keď zemiaky začnú klíčiť, nesmiete ich variť v šupke, ani vodu z očistených zemiakov použiť, lebo obsahujú jedovatú látku solanín.
  • Na spevnenie konzistencie cesta môžeme namiesto vajíčka použiť najemno zomleté ovsené vločky
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa