Šišky s džemom45

Šišky s džemom

Suroviny

  • 500 g polohrubej múky
  • 30 g masla
  • 30 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 25 g droždia
  • 400-500 ml mlieka
  • 1 lyžica rumu
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • ovocný lekvár
  • olej

Náročnosť receptu

jednoduchý

86%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do malého množstva vlažného mlieka pridáme trochu cukru, štipku soli, droždie a necháme vykysnúť kvások. Po nakysnutí ho dáme do hlbšej misky s múkou, vajcom, maslom, so zvyšným práškovým cukrom a s vanilínovým cukrom. Prilejeme zostávajúce vlažné mlieko, rum a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto dobre vypracujeme a na teplom mieste necháme nakysnúť. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 až 1,5 cm. Vykrojíme kolieska, v strede ich stlačíme prstom, aby vznikla jamka, a necháme 10 minút znova nakysnúť. Šišky vyprážame na rozpálenom oleji z obidvoch strán. Po vypražení dáme do jamky ovocný lekvár a posypeme preosiatym cukrom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
  • Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto časti múky 100 g ovsených vločiek.
  • Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.
  • Ak máte menej tvarohu, ako potrebujete, môžete tvarohovú náplň „nadstaviť“ nastrúhanými varenými zemiakmi alebo niekoľkými lyžicami uvareného vanilkového pudingu.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa