Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé45

Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé

Suroviny

  • 850 ml rebarborovej šťavy (asi z 1,6 kg rebarbory)
  • 5 kvetov bazy
  • 1 balíček Gelfixu Klasik 1 : 1 Dr. Oetker
  • 1 kg cukru

Náročnosť receptu

jednoduchý

90%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Na prípravu želé rebarboru očistíme a nakrájame na malé kúsky. Rozmixujeme ponorným mixérom a šťavu cez sitko prelisujeme. Kvety bazy opláchneme a kvietky otrháme. Do veľkého hrnca nalejeme rebarborovú šťavu a pridáme Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. Prípadnú penu odoberieme, vmiešame otrhané kvietky bazy a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
 
TIP: Aby sa kvietky bazy v želé dobre rozdelili, je nutné poháre počas chladnutia niekoľkokrát otočiť.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou. Alebo pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina praskne jeho obsah nevytečie.
  • Tvrdý syr sa nevysuší, ak ho zabalíte do čistej bavlnenej handričky namočenej v pive. Vložte do vzduchotesnej nádoby a môžete ho uschovať až do 2 týždňov v chladničke.
  • Pri ceste na koláče, zákusky a torty, marcipáne, cukrových glazúrach, želatíne, aspikových jedlách, krémoch, pudingoch, šťavách, omáčkách sa dajú nahradiť chemické farbivá: Zelená - surovou špenátovou šťavou, červená - cviklovou šťavou, ružová - černicovou šťavou, hnedá - kakaom, nescafé, oranžová - rajčinovou šťavou, alebo pomarančovou šťavou zmiešanou so žltou repou, žltá - šťava zo žltej repy.
  • Zvädnutá petržlenová vňať bude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier, pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín.
  • Nemusíte pripravovať zápražku z múky a masla, stačia zvyšky tvrdého chleba, ktorý nastrúhate, a pokrm ním zahustíte. Hodí sa najmä do gulášov a jedál z hovädzieho mäsa.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa