Pupáčiky s medom45

Pupáčiky s medom

Suroviny

  • Na cesto: 500 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 20 g droždia
  • 300 ml mlieka
  • 20 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • pol lyžičky soli
  • Na dochutenie: 150 ml mlieka
  • 80 g masla
  • med
  • mletý mak
  • práškový cukor

Náročnosť receptu

jednoduchý

91%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Z hladkej múky, droždia, mlieka, cukru, vajca, zo soli a z trochy vody vypracujeme kysnuté cesto. Kvások nezarábame, droždie rozmrvíme a zapracujeme do cesta. Na teplom mieste necháme prikryté asi 40 minút vykysnúť. Na pomúčenej doske vytvarujeme z vykysnutého cesta šúľky hrubé asi 2 cm a odkrajujeme z nich asi 1 cm kúsky. Ukladáme ich reznou stranou na plech vyložený papierom tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C 10 až 15 minút. Upečené pupáčiky preložíme do sita, prelejeme horúcou vodou a dáme do misy. Zohrejeme mlieko, maslo, podľa chuti pridáme med a pupáčiky zmesou polejeme. Pred podávaním posypeme makom zmiešaným s trochou práškového cukru.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.
  • Ak krájate cesnak, alebo cibuľu, používajte vždy tú istú dosku, najlepšie umývateľnú z umelej hmoty.
  • Nemáte mlynček na mak? Uvarte celý mak s cukrom v mlieku a potom zmes rozmixujte. Mak bude vynikajúci.
  • Oriešky ľahšie rozdrvíte, ak ich dáte do mikroténového vrecka a rozklepete tĺčikom na mäso.
  • Paradajky ľahko ošúpeme, keď ich zľahka pri stopke narežeme, sparíme horúcou vodou a vzápätí prelejeme studenou.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa