Pomarančová torta so želé45

Pomarančová torta so želé

Suroviny

  • Na korpus: 3 vajcia
  • 120 g práškového cukru
  • 75 ml mlieka
  • 60 g rozpusteného masla
  • 170 g polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 50 ml pomarančového džúsu
  • 2 lyžice pomarančového likéru
  • 50 g pomarančového džemu
  • maslo na vymastenie formy
  • Na krém: 250 ml smotany na šľahanie
  • 150 g bielej čokolády
  • 4 plátky želatíny
  • 50 ml mlieka
  • 500 g jemného tvarohu (obsah tuku 3-4 %)
  • 100 g práškového cukru
  • Na pomarančové želé: 500 ml pomarančového džúsu (100 %)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 6 plátkov želatíny
  • Na ozdobenie: 400 g pomarančov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody hoblinky z bielej čokolády

Náročnosť receptu

jednoduchý

100%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Pripravíme korpus: Rúru vyhrejeme na 170 °C. Tortovú formu vymažeme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie. Tri žĺtky a 100 g cukru vyšľaháme do hustej peny. Pridáme mlieko, rozpustené maslo, múku zmiešanú s kypriacim práškom a premiešame. Nakoniec vmiešame sneh vyšľahaný z troch bielkov a zo zvyšného cukru. Cesto rozotrieme do formy. Vo vyhriatej rúre pečieme 20 °C minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.

Pripravíme krém: Smotanu zohrejeme (pozor, nesmie vrieť), pridáme čokoládu polámanú na kúsky a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Vychladnutú smotanovo-čokoládovú masu dáme do chladničky, najlepšie na celú noc. Plátky želatíny zalejeme studenou vodou a necháme napučať (asi 10 minút). Potom želatínu zbavíme prebytočnej vody a rozpustíme v teplom mlieku. Vychladnutú smotanovo-čokoládovú masu vyšľaháme do peny.Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, pridáme rozpustenú želatínu, premiešame a nakoniec vmiešame vyšľahanú smotanovo-čokoládovú masu.

Pripravíme pomarančové želé: Plátky želatíny zalejeme vodou a necháme napučať. Prebytočnú tekutinu vytlačíme. V pomarančovom džúse rozpustíme cukor. Odoberieme 50 ml, mierne zohrejeme a v tomto sirupe želatínu rozpustíme. Rozpustenú želatínu najeme do zvyšného pomarančového sirupu, vylejeme na malý plech vyložený potravinovou fóliou a dáme do chladničky stuhnúť. Vrstva želatíny by mala byť vysoká 1-1,5 cm. Po stuhnutí pokrájame na kocky.

Dokončenie: Vychladnutý korpus vyberieme z formy a prekrojíme na dva rovnaké pláty. Spodný plát pokvapkáme likérom a džúsom, natrieme džemom a zakryjeme vrchným plátom. Vrchný plát opäť pokvapkáme likérom a džúsom. Pripravený korpus dáme naspäť do formy (boky formy natrieme maslom). Na korpus nalejeme polovicu krému, na krém uložíme asi tretinu kociek pomarančového želé, ktoré zalejeme zvyšným krémom. Povrch krému uhladíme. Tortu dáme na 3-4 hodiny do chladničky dobre stuhnúť.

Ozdobenie: Pomaranče ošúpeme, pričom odstránime aj bielu šupku, dužinu pokrájame na plátky. Z cukru a vody uvaríme sirup. Do horúceho sirupu vl ožíme plátky pomarančov a necháme voľne vychladnúť. Plátky pomaranča scedíme a sirup varíme do zhustnutia.Pred podávaním tortu ozdobíme zvyšnými kockami želé, plátkami pomarančov, ktoré polejeme hustým sirupom a hoblinkami bielej čokolády.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mak bude mať intenzívnejšiu arómu, ak ho pred mletím nasucho opražíte na teflónovej panvici.
  • Ak potrieme nôž, s ktorým chceme krájať cibuľu, soľou, nebude zapáchať.
  • Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.
  • Sušené ovocie je zdravou pochúťkou. Ukojí chuť na sladké a nezníži hladinu cukru v krvi.
  • Nemáte mlynček na mak? Uvarte celý mak s cukrom v mlieku a potom zmes rozmixujte. Mak bude vynikajúci.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa