Polentové placky s cviklou15

Polentové placky s cviklou

Suroviny

  • 200 g celozrnnej kukuričnej krupice
  • 1 až 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky zeleninového biovegety, asi 700 ml horúcej vody
  • morskú soľ
  • Na placky: 100 g hladkej kukuričnej múky
  • 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku mletej rasce
  • 1 lyžičku čierneho sezamu (nemusí byť)
  • 2 lyžice šťavy z čerstvého zázvoru
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1 uvarenú cviklu
  • olivový olej

Náročnosť receptu

jednoduchý

84%
Dĺžka prípravy: do 15 min.
počet porcií: 1


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Pripravíme kašu: V hlbšom hrnci rozohrejeme olivový olej, opražíme krupicu so štipkou soli a zeleninovou biovegetou. Miešame asi 2 minúty, znížime oheň a za stáleho miešania pomaly prilievame horúcu vodu, kým ju krupica vstrebáva (aspoň 5 minút). Hotovú hustú polentovú kašu odstavíme z ohňa. Takto pripravenú polentovú kašu ochutíme pretlačeným cesnakom, rascou a sezamom. Čerstvý zázvor ošúpeme, nastrúhame a cez sitko z neho vytlačíme šťavu, ktorú primiešame do kaše. Zázvor v kuchyni

Osolíme a do horúcej kaše vmiešame podľa potreby toľko kukuričnej hladkej múky, aby sa z hutnejšej vláčnej masy dali tvarovať placky. Premiešavame varechou a keď masa trochu vychladne, odoberáme z nej kúsky veľkosti slivky, ktorá prstami alebo dlaňami zľahka roztlačíme na hrubšie placky. Placky opečieme na troche oleja z oboch strán dozlatista. Podávame s plátkami opečenej uvarenej cvikle.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.
  • Pri varení strukovín môžme do vody pridať sušenú bazalku alebo saturejku, nielenže ich príjemne ochutí ale zmenší aj nadúvanie po ich konzumácii.
  • Keď dáme šalát či zvädnutú zeleninu do vodného roztoku s pridaním Biosmon (zmes minerálnych solí, ktoré dostaneme napr. v lekárni), o chvíľku budú ako čerstvé. Z roztoku vyberieme a necháme odkvapkať.
  • Na prípravu šalátov používame vínny alebo ovocný ocot, prípadne bylinkový. Je jemnejší.
  • Veľa ľudí neznáša vôňu kelu pri varení. Zápach zjemníme, ak do vody, v ktorej sa kel varí, vložíme suchú chlebovú kôrku, zabalenú v čistej gáze.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa