Plnená bravčová pečienka45

Plnená bravčová pečienka

Suroviny

  • 600 g vykostenej bravčovej pečienky
  • 100 g sušených sliviek (alebo čerstvých)
  • 2 jablká
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • citrónová kôra
  • soľ
  • čierne korenie
  • 6 PL oleja
  • 2 dcl bieleho vína
  • 500 g zemiakov
  • 2 PL cukru
  • 5 PL masla
  • 100 g smotany 1 PL ríbezľového džemu
  • petržlenová vňať na ozdobu

Náročnosť receptu

stredne náročný

78%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Vykôstkované slivky povaríme asi 30 min., nakrájame ich a 2 kúsky odložíme. Do mäsa narežeme otvor, ktorý naplníme slivkami, jablkom a citrónovou kôrou. Zavrieme a opečieme na 2 lyžiciach rozpáleného oleja (stačí opiecť spodnú časť). Podlejeme vínom a dáme zapiecť na 180 C na 1 hod. Občas podlejeme bujónom alebo vodou. Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Cukor skaramelizujeme, pridáme 4 lyžice oleja a zemiaky v tom obalíme. Pečienku osolíme, okoreníme, prilejeme k nej smotanu a povaríme 5 min. Zohrejeme si maslo, jablko nakrájame na mesiačiky, slivky na štvrtiny, pridáme džem, víno a krátko podusíme. Mäso servírujeme obložené zemiakmi a ovocím a dozdobíme ho nasekanou petržlenovou vňaťou.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Vyprážané mäso nezohrievame nad parou, pretože vlhne a nie je chrumkavé. Radšej ho na troche tuku znovu zľahka opražíme.
  • Diétne pečené mäso pripravíme tak, že ho zabalíme do pergamenového papiera alebo do alobalu a pečieme v pekáči v rúre bez tuku.
  • Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ako ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou
  • Mäsové rolády ľahšie naplníme vajcami, keď z vajec urobíme rýchle omeletu, ktorú položíme na mäso a stočíme.
  • Pečeň je chutnejšia, keď ju pred úpravou necháte namočenú v mlieku.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa