Pivový guláš z držiek s opekanými zemiakmi45

Pivový guláš z držiek s opekanými zemiakmi

Suroviny

  • 1 kg predvarených držiek
  • 600 g cibule
  • hovädzí vývar alebo voda
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá sladká červená paprika
  • mletá rasca
  • majorán
  • 200-400 ml piva
  • čili paprička alebo mleté sušené čili
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bravčová masť
  • pečivo ako ďalšia príloha
  • Na placku: 1 veľký zemiak
  • 1 veľký batat
  • 1 strúčik cesnaku
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Náročnosť receptu

jednoduchý

84%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

V hrnci na masti na strednej teplote osmažte na drobno nakrájanú cibuľu. Keď sa začne prichytávať o dno, zalejte ju pár lyžicami vývaru alebo vody. Rozvarená cibuľa zahustí guláš, dajte si preto na tomto kroku záležať.

K cibuli pridajte prelisovaný cesnak a po chvíli zaprášte mletou paprikou a rascou. Nechajte korenie, nech rozvinie svoju chuť a farbu, pridajte držky, soľ, mleté čierne korenie a všetko niekoľkokrát dobre premiešajte. Pridajte sušený majorán. Držky zalejte pivom a hovädzím vývarom alebo vodou. Hrniec zakryte pokrievkou a guláš varte na veľmi miernom plameni, kým držky nezmäknú.

Pripravte placku: Zemiak a batat nastrúhajte na hrubšom strúhadle, premiešajte s prelisovaným cesnakom, nahrubo nakrájanou petržlenovou vňaťou, so soľou a s korením. Opekajte na panvici, sem-tam placku otočte. Uvarený guláš dochuťte čili papričkou, soľou, korením, prelisovaným cesnakom alebo čerstvým majoránom. Podávajte s plackou a pečivom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Pečeň solíme na konci varenia, inak nám stvrdne.
  • Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.
  • Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.
  • Staršiu hydinu najskôr dusíme v rúre medzi dvoma pekáčmi, a až keď zmäkne, odokrytú dopečieme, aby sa pekne sfarbila.
  • Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa