Pečený kapor v hríbovej omáčke45

Pečený kapor v hríbovej omáčke

Suroviny

  • 1 očistený kapor bez šupín (2 kg)
  • citrón na potretie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • za hrsť zmesi čerstvých nasekaných byliniek (petržlenová vňať
  • šalvia
  • koriander
  • tymian)
  • 50 g sušených húb
  • 200 g šampiňónov
  • 3-4 šalotky
  • 4 veľké strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na varenie
  • olej soľ mleté čierne a nové korenie

Náročnosť receptu

jednoduchý

100%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 5


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Kapra nasoľte a na oboch stranách 2-3-krát narežte. Z vnútornej strany ho potrite citrónom, rascou, mletým korením a zmesou byliniek. Pokvapkajte olejom, podlejte a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte prikrytého asi 25 minút. Huby prepláchnite a namočte. Šampiňóny, šalotku a cesnak nakrájajte na plátky. Kapra opatrne obráťte, pokvapkajte olejom a pečte odkrytého 10 minút. Potom okolo neho rozložte šampiňóny a namočené huby aj s vodou, so šalotkou a s cesnakom. Nakoniec zalejte smotanou so soľou, s mletým čiernym a novým korením. Pečte dozlatista asi 15 minút.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mäso umývame vždy v kuse, nikdy nie porciované a naklepávame na doštičke poliatej vodou.
  • Ak je upečené mäso veľmi mäkké, zle sa krája, necháme ho vychladnúť, pokrájame a zohrejeme pred podávaním.
  • Múčniky z krehkého cesta pečieme v dobre zohriatej rúre, aby sa cesto nadvihlo. Potom teplotu znížime.
  • Pečeň solíme na konci varenia, inak nám stvrdne.
  • Ak robíme klasický trojobal, múka, vajce, strúhanka, tento nebude od mäsa odpadávať, ak mäso najskôr utrieme utierkou alebo papierovým obrúskom.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa