Paradajková polievka s kapustou45

Paradajková polievka s kapustou

Suroviny

  • 1 menšia hlávka červenej kapusty
  • 1 lyžica bravčovej masti
  • 1 mladá cibuľka
  • 1 l paradajkovej šťavy
  • 1 jablko
  • pol kávovej lyžičky soli
  • pol kávovej lyžičky perníkového korenia
  • 5 klinčekov
  • 1 kávová lyžička kryštálového cukru
  • voda podľa potreby
  • smotana na šľahanie (podľa chuti)
  • solamyl
  • soľ
  • mleté biele korenie

Náročnosť receptu

jednoduchý

95%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Z kapusty olúpeme vrchné listy a hlávku nastrúhame na jemné rezance. V hlbšom hrnci opečieme na masti nadrobno pokrájanú cibuľku a pridáme kapustu. Osolíme, ochutíme perníkovým korením, klinčekmi, pridáme nastrúhané jablko, premiešame a prikryté dusíme. Keď je kapusta udusená do polomäkka, odstavíme ju z ohňa.

Do kastróla dáme na miernom ohni skaramelizovať cukor. Zalejeme vodou a necháme prevrieť, aby sa karamel dobre rozpustil. Do polomäkkej kapusty prisypeme solamyl, premiešame a zalejeme rozpusteným karamelom. Pridáme paradajkovú šťavu, podľa potreby prilejeme vodu, ochutíme soľou, cukrom, čerstvo pomletým korením a dobre premiešame. Ozdobíme smotanou.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak sa vám podarilo pripraviť kalný hovädzí alebo kurací vývar, vmiešajte doň vaječný bielok, jemne nechajte vývar prevrieť, aby sa bielok zrazil, a preceďte cez gázu.
  • Koreniny pri varení polievky vložíme do nádobky na varenie čaju (vajíčko na čaj), pri jedení nám nebudú prekážať.
  • Ak chcete aby mal mäsový vývar zlatú farbu, pridájte do neho opraženú cibuľku.
  • Ak odstraňujete šupky z rajčín neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.
  • Smotanu do vriacej polievky pridávame vždy rozmiešanú s múkou, aby sa nám nezrazila.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa