Panvicový špenátový koláč so semienkami30

Panvicový špenátový koláč so semienkami

Suroviny

  • 500 g lístkového cesta (nerozvaľkaného) 250 g špenátových listov 150 g balkánskeho syra 4 vajcia 1 citrón v biokvalite (kôra a šťava) 1 strúčik cesnaku 80 g parmezánu semiačka – slnečnica
  • ľan
  • tekvica 250 g ricotty rukola

Náročnosť receptu

jednoduchý

90%
Dĺžka prípravy: do 30 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Rúru predhrejte na 200 °C. Formu s priemerom 28 cm vyložte papierom na pečenie. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3 mm. Dajte ho do formy tak, aby ste pokryli aj boky formy. Zvyšné cesto odkrojte nožom. Cesto zakryte papierom na pečenie, zaťažte fazuľou alebo hrachom a pečte asi 15 minút. Vyberte z rúry. Špenátové listy (200 g) krátko blanšírujte vo vriacej vode, sceďte a ponorte na chvíľu do ľadovej vody.

Vyberte a osušte v kuchynskej utierke. V mixéri rozmixujte na pyré. Špenátové pyré zmiešajte v mise s rozmrveným balkánskym syrom, vajcami, citrónovou kôrou, strúčikom cesnaku, parmezánom, so semiačkami a s ricottou. Pridajte zvyšné špenátové listy a zmes natrite na predpečené cesto. Zapekajte 10 minút, podľa potreby aj dlhšie, v rúre vyhriatej na 180 °C. Koláč nechajte vychladnúť. Vrch posypte rukolou a semiačkami opečenými nasucho v panvici.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.
  • Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
  • Pri varení strukovín môžme do vody pridať sušenú bazalku alebo saturejku, nielenže ich príjemne ochutí ale zmenší aj nadúvanie po ich konzumácii.
  • Ak potrieme nôž, s ktorým chceme krájať cibuľu, soľou, nebude zapáchať.
  • Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa