Osviežujúci citrónový koláč15

Osviežujúci citrónový koláč

Suroviny

  • 200 g masla alebo margarínu
  • 4 vajcia
  • 2 1/2 dl krupicového cukru
  • 1 citrón
  • 2 dl hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • strúhanka na vysypanie Na ozdobu:
  • 2 lyžice práškového cukru
  • citrónovú kôru

Náročnosť receptu

jednoduchý

63%
Dĺžka prípravy: do 15 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Vyhrejeme rúru na 175º C. V kastróliku alebo mikrovlnnej rúre rozohrejeme maslo alebo margarín a necháme vychladnúť. Z vajec a cukru vyšľaháme penu. Citrónovú kôru nastrúhame a z citróna vytlačíme šťavu. Kôru a šťavu z citróna vmiešame do zmesi vajec a cukru. Zmiešame múku a prášok do pečiva a pridáme tiež do zmesi. Nakoniec vymiešame maslo alebo margarín.

Formu s priemerom asi 24 cm vymažeme a vysypeme strúhankou. Cesto nalejeme do formy. Koláč pečieme 25-30 min. na spodnej priečke rúry. Hotový koláč je uprostred mäkký, po vychladnutí trochu stvrdne. Vychladnutý koláč vyklopíme z formy, posypeme práškovým cukrom a ozdobíme citrónovou kôrou alebo drobnými plodmi.

Autor: Magda Jendzelovská

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
  • Ak pri strúhaní chrenu nechceme plakať, dáme ho do mrazničky na 2 hodiny, až potom ho ošúpeme a strúhame.
  • Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto časti múky 100 g ovsených vločiek.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa