Orechové kolieska45

Orechové kolieska

Suroviny

  • 200 g hladkej múky + na posypanie dosky
  • 120 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 100 g pomletých vlašských orechov
  • 140 g stuženého tuku
  • alebo masla
  • 2 žĺtky
  • citrónová kôra z polovice bio citróna
  • štipka soli

Náročnosť receptu

jednoduchý

96%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do hlbšej misy preosejeme múku a práškový cukor. Prisypeme vanilínový cukor, pomleté orechy, štipku soli a zmes premiešame. Do misy pridáme zmäknutý tuk, žĺtky a citrónovú kôru. Rukami zľahka vypracujeme vláčne cesto a necháme ho aspoň 20 minút odležať chlade. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov Celzia.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 – 4 mm. Vykrojíme kolieska a rovnomerne ich uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme približne 20 minút. Po vychladnutí polovicu koliesok natrieme ľubovoľným džemom a zlepujeme s polovicou nenatretých koliesok. Nakoniec z jednej strany kolieska namočíme v roztopenej čokoláde a na vrch hneď položíme kúsok vlašského orecha. Necháme stuhnúť.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysýchajú. prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.
  • Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu.
  • Paradajky ľahko ošúpeme, keď ich zľahka pri stopke narežeme, sparíme horúcou vodou a vzápätí prelejeme studenou.
  • Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.
  • Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa