Opitý Izidor45

Opitý Izidor

Suroviny

  • Na cesto: 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 4 vajcia
  • 3 lyžice kakaa
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 150 g posekaných orechov
  • 70 g hrubej múky. Na 1. plnku: 200 g pomletých orechov
  • 2 hrste práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 dl rumu. Na 2. plnku: pikantný džem. Na 3. plnku: 6 vajec
  • 3 lyžičky kakaa
  • 100 g práškového cukru
  • 200 až 250 g masla. Na polevu: 70 g čokolády a 70 g masla.

Náročnosť receptu

stredne náročný

73%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 9


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

4 žĺtky vymiešame s maslom a cukrom. Pridáme kakao, múku a prášok do pečiva. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, primiešame doň 150 g orechov. Premiešame a vlejeme do vymasteného pekáča. Upečieme vo vyhriatej rúre. Pre ďalší postup prác ponecháme cesto v pekáči a do doby podávania. Prvá plnka: pomleté orechy zmiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a rumom. Plnku natrieme na vychladnuté, upečené, cesto. Na prvú plnku navrstvíme pikantný džem a tretiu plnku. Tretiu plnku pripravíme tak, že vajcia vymiešame s kakaom, cukrom a zmäknutým maslom. Navrch rozotrieme polevu z čokolády a masla a necháme v chladničke tuhnúť minimálne 8 hodín.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Karfiol pred varením namočíme na 10 minút do studenej vody, aby sa vyplavili drobné živočíchy.
  • Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave.
  • Zelenina sa varí prikrytá, odokrytý sa varí iba špenát, aby nestratil farbu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa