Mriežkované jahodové košíčky45

Mriežkované jahodové košíčky

Suroviny

  • 170 g hladkej múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce + 1 na potretie
  • Plnka: 500 g jahôd
  • 120 g hnedého cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Náročnosť receptu

jednoduchý

92%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Preosiatu múku zmiešajte s mandľami a s cukrom. Pridajte pokrájané studené maslo, vajce a pripravte cesto. Vložte do mikroténového vrecka na 30 minút do chladu. Jahody umyte, očistite, pokrájajte na štvrtky, zasypte cukrom a premiešajte. Potom jahody varte dovtedy, kým sa voda takmer nevyparí a jahody sa skaramelizujú.

Pred dovarením pridajte citrónovú šťavu, premiešajte a nechajte vychladnúť. Približne 2/3 cesta rozvaľkajte, vykrojte kolieska, vyložte nimi košíčkové formičky s priemerom asi 7 cm. Na cesto rozdeľte plnku. Zvyšné rozvaľkané cesto pokrájajte na pásy a na plnke vytvorte mriežky. Potrite rozšľahaným vajcom a posypte posekanými mandľami. Vložte do rúry vyhriatej na 175 stupňov Celzia a pečte asi 15 minút.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Strukoviny pred varením namáčame : fazuľu a hrach cca 10 hod, šošovicu 2 – 3 hod, sóju 12 – 15 hod.
  • Ak chcete, aby vianočné pečivo zvláčnelo, uložte ho do nádoby spolu s kúskom olúpaného jablka zabalenom v obrúsku.
  • Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu.
  • Nemáte mlynček na mak? Uvarte celý mak s cukrom v mlieku a potom zmes rozmixujte. Mak bude vynikajúci.
  • Ak pri pečení nevyužijeme všetky žĺtka, v nádobke ich zalejeme olejom a dáme zamraziť.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa