Moravský vrabec s knedľou a kapustou45

Moravský vrabec s knedľou a kapustou

Suroviny

  • 1 kg bravčového mäsa (plece
  • krkovička
  • stehno)
  • 4-6 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžica celej rasce 2-3 stredne veľké cibule
  • voda alebo pivo
  • maslo a múka na zápražku alebo kukuričný škrob soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej alebo bravčová masť
  • Na kapustu: 1 väčšia cibuľa
  • 1 lyžica cukru
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 zemiak na zahustenie (ak treba)
  • bravčová masť
  • Na knedle: 600 g múčnych zemiakov
  • 1 vajce + 1 žĺtok
  • 100 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej krupice
  • soľ

Náročnosť receptu

jednoduchý

92%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 5


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Mäso nakrájajte na veľké kocky a premiešajte so soľou, s korením, plátkami cesnaku a rascou. Nechajte takto odstáť v chlade 30 minút až niekoľko hodín. Na dno kastróla rozložte cibuľu nakrájanú na plátky, navrch naukladajte odstáte mäso a podlejte pohárom vody alebo piva. Kastról prikryte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte takto prvých 15 minút, potom teplotu znížte na 130 °C a pečte do zmäknutia. Mäso občas premiešajte.

Hotové mäso sceďte, šťavu prevarte a zahustite svetlou zápražkou z rovnakého pomeru masla a múky alebo škrobom rozmiešaným v pár lyžiciach vody. Omáčku dochuťte a primiešajte späť k mäsu. V druhom kastróle osmažte na masti nakrájanú cibuľu spolu s cukrom, pridajte nahrubo nasekanú kyslú kapustu, podlejte vývarom a duste do zmäknutia. Ak treba, prilejte aj šťavu z kyslej kapusty. Kapustu môžete nakoniec zahustiť nastrúhaným zemiakom.

Pripravte zemiakové knedle: Uvarte zemiaky v šupke a nechajte ich úplne vychladnúť. Ošúpte, nastrúhajte a pridajte vajce, žĺtok, soľ, múku a krupicu. Vypracujte nelepivé cesto a vytvarujte z neho valčeky. Varte ich v osolenej, takmer vriacej vode asi 20 minút.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Pri obaľovaní mäsa pred vyprážaním nakvapkáme do vajíčka trochu oleja, strúhanka sa bude lepšie držať na mäse.
  • Mäsové rolády ľahšie naplníme vajcami, keď z vajec urobíme rýchle omeletu, ktorú položíme na mäso a stočíme.
  • Staršiu hydinu najskôr dusíme v rúre medzi dvoma pekáčmi, a až keď zmäkne, odokrytú dopečieme, aby sa pekne sfarbila.
  • Mäso soľte až po opečení na tuku alebo oleji, aby nepúšťalo šťavu.
  • Mäso by malo byť pred varením odležané lebo inak sa nebude dať na mäkko upraviť.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa