Medový krémeš45

Medový krémeš

Suroviny

  • Na cesto: 500 g hladkej múky
  • 60 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 4 lyžice medu
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
  • Na vanilkový krém: 1 l mlieka
  • 4 žĺtky
  • 2 balíčky Zlatého klasu
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • práškový cukor na posypanie

Náročnosť receptu

jednoduchý

81%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Najprv uvarte krém: 750 ml mlieka dajte zohriať pod bod varu. Do druhej misy dajte zvyšné mlieko, žĺtky, Zlaté klasy, cukor, vanilkový extrakt a dobre rozmiešajte. Postupne a za stáleho miešania zalejte žĺtkovú zmes horúcim mliekom, vráťte do hrnca a uvarte hustý puding. Potom ho prikryte fóliou, aby sa na ňom nevytvorila koža, a nechajte celkom vychladnúť.

Zatiaľ upečte medové pláty: Všetky ingrediencie dajte do misy a vymiešajte hladké cesto. To rozdeľte na dve časti a obe rozvaľkajte na veľkosť plechu 28 x 38 cm vystlaného papierom na pečenie. Pláty pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút do zlatista. Dokončite krém: Smotanu vyšľahajte takmer do tuha. Puding prešľahajte a opatrne doň vmiešajte vyšľahanú šľahačku. Hotový krém rozotrite na upečený a vychladnutý medový plát a prikryte ho druhým plátom. Jemne pritlačte a dajte na 4-5 hodín do chladničky. Nakrájané krémeše pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Karfiol pred varením namočíme na 10 minút do studenej vody, aby sa vyplavili drobné živočíchy.
  • Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave.
  • Zelenina sa varí prikrytá, odokrytý sa varí iba špenát, aby nestratil farbu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa