Makovník zo zemiakového cesta45

Makovník zo zemiakového cesta

Suroviny

  • 350 g prelisovaných zemiakov
  • 50 g hladkej múky (podľa potreby i viac )
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 140 g studeného masla
  • 140 g práškového cukru
  • 1-2 vajcia
  • Na plnku: 100 -150 ml mlieka
  • 180 g krupicového cukru
  • 300 g pomletého maku

Náročnosť receptu

jednoduchý

90%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Prelisované zemiaky zmiešame s hladkou múkou, kypriacim práškom, nastrúhaným maslom, vajcom a práškovým cukrom. Vymiešané cesto rozdelíme na dve časti. Plnku pripravíme tak, že mlieko povaríme s krupicovým cukrom, pridáme pomletý mak, premiešame a necháme vychladnúť. Obe časti cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnikového tvaru a potrieme vychladnutou plnkou. Stočíme, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnutý makovník pokrájame a posypeme práškovým cukrom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave.
  • Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
  • Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto časti múky 100 g ovsených vločiek.
  • Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa