Makové rezy s citrónovým krémom45

Makové rezy s citrónovým krémom

Suroviny

  • 5 vajec
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice mlieka
  • 150 g hladkej múky
  • 2 lyžičky
  • kypriaceho prášku
  • 200 g mletého maku
  • 3 lyžice rumu
  • 200 g malinového alebo ríbezľového džemu, Na plnku: 500 ml mlieka
  • 2 balíčky Zlatého klasu
  • 250 g masla
  • 180 g práškového cukru
  • šťavu a kôru z 1 citróna v biokvalite
  • 3 plátky želatíny
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 3 lyžice citrónového krému
  • Na polevu: 1 bielok
  • šťavu z pol citróna v biokvalite
  • 200-300 g práškového cukru

Náročnosť receptu

jednoduchý

85%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Vajcia vyšľaháme s cukrom. Prilejeme olej, mlieko, po častiach prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom a nakoniec mletý mak. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť dáme na hlbší plech vyložený papierom na pečenie s rozmermi 36 x 30 cm a vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov pečieme asi 15 minút. Vychladnuté pláty pozdĺžne rozkrojíme na polovice a papier odstránime. Džem v hrnci zmiešame s rumom, na miernom ohni zohrejeme a dohladka vymiešame.

Z mlieka a zo Zlatého klasu uvaríme hustú kašu a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom. Po častiach pridávame vychladnutú kašu a spolu prešľaháme. Vmiešame citrónovú šťavu a kôru. Napučanú želatínu rozpustíme na miernom ohni vo vlažnej smotane a vmiešame do citrónového krému. Pláty cesta potreté džemom natierame krémom a ukladáme ich na seba. Zvyšným krémom potrieme povrch aj boky. Koláč odložíme na 6-8 hodín stuhnúť. Potom potrieme polevou vymiešanou z bielka, citrónovej šťavy a preosiateho práškového cukru. Dáme do chladu.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.
  • Smažená cibuľka bude chrumkavejšia vtedy, keď ju pred smažením posypeme zmesou múky a papriky, alebo osolíme. Necháme chvíľku postáť a kuchynskou papierovou utierkou poutierame dosucha, alebo prebytočnú múku strasieme.
  • Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.
  • Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa