Makové buchty zo zemiakového cesta45

Makové buchty zo zemiakového cesta

Suroviny

  • 300 g uvarených a pretlačených zemiakov
  • 25 g droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g roztopeného masla
  • 1 vajce
  • 400 g hladkej múky
  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • pol lyžičky soli
  • vajce na potretie
  • nemletý mak na posypanie
  • Na makovú plnku: 240 ml mlieka
  • 220 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru
  • pol lyžičky mletej škorice
  • kôra z pol citróna

Náročnosť receptu

jednoduchý

83%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do hrnca s vodou dajte variť zemiaky v šupke. Po vychladnutí zemiaky očistite a pretlačte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte droždie, vlažné mlieko, cukor a nechajte vzísť kvások. Prelejte ho do väčšej misy, pridajte maslo, vajce, obe múky a soľ. Vymieste jemné cesto a dajte ho na teplé miesto kysnúť na 1,5 hodiny.

Pripravte makovú plnku: Mlieko a cukor priveďte do varu. Prisypte mak a dobre premiešajte. Plnka má byť hustejšia a, ak treba, dosypte cukor. Nakoniec pridajte škoricu, citrónovú kôru a znova dobre premiešajte. Vykysnuté cesto premiestnite na dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2-3 mm. Radielkom ho rozrežte na pásy široké 6-7 cm. Na každý pás naneste makovú plnku a zaviňte ho ako roládu. Nakrájajte ju na dĺžku 15 cm a rozkrojené okraje spojte, aby vznikol okrúhly tvar. Takto pripravené buchty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 10 minút podkysnúť.

Vykysnuté buchty potrite rozšľahaným vajcom a posypte nemletým makom. Pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C 20-25 minút dozlatista. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Strukoviny pred varením namáčame : fazuľu a hrach cca 10 hod, šošovicu 2 – 3 hod, sóju 12 – 15 hod.
  • Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
  • Nikdy neupravujte staré, popučené huby, a v chladničke ich odložte najviac na jeden deň!
  • Namiesto mandlí môžete použiť do pečiva dyňové semienka.
  • Karfiol pred varením namočíme na 10 minút do studenej vody, aby sa vyplavili drobné živočíchy.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa