Lososové fašírky so šalátom45

Lososové fašírky so šalátom

Suroviny

  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 400 -500 g lososa aj s kožou
  • viazanička petržlenovej vňate
  • 1 biocitrón, 1-2 lyžice polohrubej múky (podľa potreby)
  • 1 vajce
  • strúhanka na obaľovanie (môžu byť aj pomleté ovsené vločky)
  • olivový olej
  • soľ
  • farebné korenie
  • Na šalát: polovica hlávky ľadového šalátu
  • syr feta
  • provensalské korenie
  • olivový olej

Náročnosť receptu

jednoduchý

99%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Neošúpané zemiaky umyte a dajte variť do osolenej vody. Po uvarení ich zlejte a na chvíľu ponorte do studenej vody. Ošúpte a pretlačte cez mriežku rovno do väčšej misy. Vidličkou ich ešte roztlačte a nechajte vychladnúť. Lososa osoľte, posypte čerstvo pomletým farebným korením a položte na rozohriaty olej kožou dole. Pečte krátko z oboch strán. Po upečení z lososa stiahnite kožu a natrhajte ho na malé kúsky.

K roztlačeným zemiakom pridajte vychladnutého lososa, nasekanú petržlenovú vňať, kôru a šťavu z citróna, múku, vajce a podľa chuti osoľte a okoreňte. Všetko spolu dobre vymiešajte a z masy vytvarujte 8-10 rovnakých bochníkov. Nechajte ich v chlade tuhnúť aspoň hodinu. Potom ich obaľte v strúhanke a vypražte na rozpálenom oleji z každej strany 4 až 5 minút. Šalát pripravte z umytých, osušených listov ľadového šalátu natrhaných na kúsky. Posypte rozdrobenou fetou, provensalským korením a pokvapkajte olivovým olejom. Zľahka premiešajte a podávajte s teplými fašírkami.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mäso vyprážame v hrubostennej nádobe, aby sa pokrm pri dne nepripaľoval. Tuk najskôr dobre zohrejeme. O správnej teplote sa presvedčíme tak, že do tuku vhodíme štipku strúhanky a keď sa praží, tuk je už dostatočne horúci. 
  • Pečené mäso bude mať krajšiu farbu, keď ho pred pečením podlejeme lyžicou mlieka.
  • Stará a tvrdá hydina (sliepka, hus) rýchlejšie zmäkne, keď mäso naklepeme. Najskôr ho trochu ovaríme a až potom pečieme.
  • Múčniky z krehkého cesta pečieme v dobre zohriatej rúre, aby sa cesto nadvihlo. Potom teplotu znížime.
  • Divinu čerstvo zabitú necháme odležať, t.j. zavesíme ju na stu­dené miesto na tri dni i dlhšie. V tomto čase prebehne zrenie mäsa, pričom mäso skrehne, je šťavnatejšie, získa dobrú chuť a vôňu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa