Ľahký zemiakový šalát s bylinkami45

Ľahký zemiakový šalát s bylinkami

Suroviny

  • 1 kg šalátových zemiakov
  • 120 ml octu
  • 120 ml vody
  • 100 ml mäsového vývaru
  • ½ lyžice kryštálového cukru (podľa chuti)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 1 zväzok kôpru
  • 1 zväzok zelenej vňate
  • 5 lístkov šalvie
  • 1 vetvičku medovky
  • 1 šalátovú uhorku
  • 150 g kyslej smotany
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Náročnosť receptu

jednoduchý

85%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Zemiaky umyjeme a v mierne osolenej vode uvaríme do mäkka. Scedíme a vychladnuté ich očistíme a pokrájame na väčšie kocky. Ocot, vodu, mäsový vývar, cukor, soľ a mleté čierne korenie uvedieme do varu. Cibuľu pokrájame na drobno, pridáme k vývaru a 2 - 3 minúty povaríme na miernom ohni. Odstavíme, necháme trocha vychladnúť a nalejeme na zemiaky. Dobre premiešame. Kôpor, petržlenovú vňať, šalviu a medovku umyjeme a nasekáme. Uhorku ošúpeme a nakrájame nadrobno. Spolu s bylinkami zamiešame k zemiakom. Podávame s kyslou smotanou.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.
  • Aby sneh z bielkov ostal po ušľahaní tuhý, je dobré deň pridať trochu práškového cukru a ešte trochu ho pošľahať.
  • Na vymastenie plechu alebo panvice dobre poslúži surový očistený a rozkrojený zemiak a vidlička, ktorú do neho zapichneme a tak rovnomerne rozotierame tuk.
  • Zápražku (horúcu) zalievame vždy studenou vodou alebo mliekom aby nezhrudkovatela. Tuk na zápražku najprv dobre zohrejeme, až potom pridáme múku. Inak sa múka zle praží a hmota sa ťažko mieša.
  • Kyslú smotanu pridávame do omáčok až nakoniec, v jedle ju už nevaríme.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa