Kysnutý čokoládový závin45

Kysnutý čokoládový závin

Suroviny

  • Na kvások: 2 kocky droždia (84 g)
  • 500 ml mlieka
  • 150 g kryštálového cukru
  • Na cesto: 1 kg hladkej múky špeciál
  • 3 bielky
  • 3 lyžice oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok na potretie
  • Na puding: 350 ml mlieka
  • 3 balíčky čokoládového pudingu v prášku
  • 300 g kryštálového cukru
  • 375 g rastlinného tuku na pečenie
  • 3 lyžice kakaa

Náročnosť receptu

jednoduchý

98%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Z droždia, mlieka a cukru urobíme kvások. Do hlbšej misy preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, sneh z bielkov, olej a soľ. Vymiesime cesto a na teplom mieste ho necháme vykysnúť. V mlieku vymiešame puding, pridáme kakao, cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Povaríme jednu-dve minúty. Do horúceho pudingu dáme tuk a dobre vymiešame. Vykysnuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 6 bochníkov. Každý rozvaľkáme, natrieme naň asi 3 lyžice pudingu a stočíme do rolády. Každé dve stočené rolády položíme na seba a pretočíme do vrkoča. Necháme vykysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie. Záviny pred pečením potrieme žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 25 minút.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.
  • Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.
  • Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.
  • Pri varení zemiakov používame čo najmenej vody (aby sa nevylúhovali vitamíny a minerály).
  • Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa