Koláč so snehom a melónovou plnkou45

Koláč so snehom a melónovou plnkou

Suroviny

  • Cesto: 250 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • Na potretie cesta: 3 lyžice čučoriedkového lekváru
  • Plnka: 500 g očisteného cukrového melóna
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 500 ml mlieka
  • 2 lyžice citrónového likéru
  • 3 balíčky Zlatého klasu
  • 3 žĺtky
  • 140 g práškového cukru
  • 300 g mäkkého tvarohu
  • Snehová plnka: Z 3 bielkov a zo 150 g krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh

Náročnosť receptu

jednoduchý

98%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Z múky, cukru, masla a zo žĺtka pripravíme cesto, zabalíme ho do fólie a odložíme do chladu na 30 minút. Plech s vysokým okrajom s rozmermi 23 x 23 cm vymastíme a vysypeme múkou. Odležané cesto rozvaľkáme medzi dvoma fóliami a pomocou pomúčeného valčeka prenesieme na plech. Cesto na plechu popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme pri teplote 180 stupňov Celzia. Upečené cesto potrieme lekvárom a natrieme naň plnku. Vložíme späť do rúry a dáme piecť asi na 20 minút. Potom na plnku natrieme snehovú plnku, teplotu znížime na 130 stupňov Celzia a koláč dopečieme. Plnka: Z mlieka a 2 balíčkov Zlatého klasu uvaríme puding a počas chladenia ho premiešavame. Nakrájaný cukrový melón a krupicový cukor dáme do hrnca, pár minút povaríme, rozmixujeme dohladka a necháme vychladnúť. Mäkký tvaroh vymiešame s citrónovým likérom, práškovým cukrom a so žĺtkami. Vmiešame rozmixovanú melónovú masu a Zlatý klas. Po častiach postupne zamiešame vychladnutý puding a spolu prešľaháme.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
  • Ak pri strúhaní chrenu nechceme plakať, dáme ho do mrazničky na 2 hodiny, až potom ho ošúpeme a strúhame.
  • Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto časti múky 100 g ovsených vločiek.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa