Koláč so smotanovým karamelom15

Koláč so smotanovým karamelom

Suroviny

  • 2 dávky základného cesta
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 170 g cukru
  • 220 g šľahačkovej smotany
  • 40 g masla
  • 1 balíček vanilkového cukru

Náročnosť receptu

jednoduchý

82%
Dĺžka prípravy: do 15 min.
počet porcií: 1


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Cesto pripravte podľa základného receptu. Nalejte do vyššieho plechu (32 x 39 cm) vyloženého papierom na pečenie, uhlaďte a povrch posypte hnedým cukrom. Vložte do rúry vyhriatej na 180/160 stupňov Celzia a pečte asi 30 minút. Nechajte vychladnúť, vyberte z formy a odstráňte papier. Nakrájajte na 24 kúskov.

Cukor zahrejte so 60 ml vody a nechajte skaramelizovať. Odstavte z platne, opatrne primiešajte 120 ml smotany a 60 ml vody. Karamel opäť rozpustite, pridajte maslo a dobre rozmiešajte.
Zvyšok smotany vyšľahajte dotuha. Kocky ozdobte karamelom a šľahačkou.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.
  • Na ozdobenie vianočného pečiva sú vhodné aj nastrúhané alebo nahruhrubo nakrájané mandle, nastrúhaná čokoláda alebo kandizované ovocie.
  • Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.
  • Keď dáme šalát či zvädnutú zeleninu do vodného roztoku s pridaním Biosmon (zmes minerálnych solí, ktoré dostaneme napr. v lekárni), o chvíľku budú ako čerstvé. Z roztoku vyberieme a necháme odkvapkať.
  • Aby lístkové cesto dobre lístkovalo, vkladáme ho vždy do horúcej rúry a boky pečiva pred pečením nepotierame vajíčkom.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa