Karfiolová polievka s hriankou30

Karfiolová polievka s hriankou

Suroviny

  • 1 karfiol
  • 1 malú bielu cibuľu
  • 120 ml bieleho vína alebo zeleninového vývaru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžicu masla
  • 4 plátky chleba
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Náročnosť receptu

jednoduchý

88%
Dĺžka prípravy: do 30 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. V hrnci rozohrejte olej a cibuľu na ňom opekajte asi 5 minút do sklovita. Zalejte vínom alebo malým množstvom vývaru a varte asi 3 minúty.
2.Karfiol umyte, rozkrojte na polovicu a každú časť ešte na tretiny. Dajte do hrnca s opečenou cibuľou a zalejte vodou tak, aby bol karfiol celkom zakrytý. Osoľte, uveďte do varu a varte asi 15 minút.

Karfiol vyberte, jednu časť nakrájajte na drobno a odložte nabok. Použijete ho neskôr. Karfiol dajte do hrnca, zalejte ho časťou vody, v ktorej sa varil, a polievku rozmixujte ručným mixérom do hladka. Pridajte smotanu, maslo a pri nízkej teplote varte ešte 3 minúty. Plátky chleba potrite cesnakom, pokvapkajte olejom, osoľte, posypte petržlenovou vňaťou a opečte pod grilom alebo v rúre pri teplote 180 °C do chrumkava. Pred servírovaním dajte späť do hrnca nakrájaný karfiol.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Prebytočný tuk z mäsového vývaru, polievky alebo omáčky môžeme odstrániť papierovým obrúskom. Rozprestrieme ho na polievku a počkáme, kým nevsiakne tuk. Potom obrúsok vidličkou vyberieme.
  • Smotanové polievky sa nezrazia, ak do smotany, aj kyslej, pridáme malú lyžičku cukru.
  • Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a petržlenovej vňate.
  • Pri obaľovaní rezňov rozrieďte hladkú múku trochou mlieka. Mäso v cestíčku obaľte a potom s ním hneď do strúhanky. Nikto ani nepozná, že ste nemali vajce.
  • Falošné pečeňové knedličky pripravíte z pečeňovky, ku ktorej pridáte soľ, korenie, hrubú krupicu a vajíčko, všetko rozmiešate a utvoríte knedličky.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa