Karfiolová polievka s hriankou30

Karfiolová polievka s hriankou

Suroviny

  • 1 karfiol
  • 1 malú bielu cibuľu
  • 120 ml bieleho vína alebo zeleninového vývaru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžicu masla
  • 4 plátky chleba
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Náročnosť receptu

jednoduchý

98%
Dĺžka prípravy: do 30 min.
počet porcií: 5


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

V hrnci rozohrejte olej a nadrobno nakrájanú cibuľu na ňom opekajte asi 5 minút. Zalejte vínom alebo vývarom a varte asi 3 minúty. Karfiol umyte, rozkrojte na polovicu a každú časť ešte na tretiny. Dajte do hrnca, zalejte vodou tak, aby bol karfiol celkom zakrytý. Osoľte a varte asi 15 minút. Karfiol vyberte, jednu časť nakrájajte na drobno a odložte nabok. Tento karfiol použijete neskôr.

Karfiol dajte do hrnca, zalejte ho časťou vody, v ktorej sa varil, a polievku rozmixujte ručným mixérom do hladka. Pridajte smotanu a maslo a pri nízkej teplote varte ešte 3 minúty. Plátky chleba potrite cesnakom, pokvapkajte olejom, osoľte, posypte petržlenovou vňaťou a opečte pod grilom alebo v rúre pri teplote 180 °C do chrumkava. Pred servírovaním dajte späť do hrnca nakrájaný karfiol.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Smotanové polievky sa nezrazia, ak do smotany, aj kyslej, pridáme malú lyžičku cukru.
  • Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a petržlenovej vňate.
  • Presolenú polievku (nie vývar) zlepšíme pridaním malého množstva mlieka alebo povarením surového očisteného zemiaku.
  • Falošné pečeňové knedličky pripravíte z pečeňovky, ku ktorej pridáte soľ, korenie, hrubú krupicu a vajíčko, všetko rozmiešate a utvoríte knedličky.
  • Mäsovú polievku pekne zafarbíme postrúhanou mrkvou, upraženou na tuku.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa