Kapustová polievka s hovädzím mäsom45

Kapustová polievka s hovädzím mäsom

Suroviny

  • 1 1/2 litra vody
  • 300 g hovädzieho mäsa
  • 1/2 cibule
  • 1 bobkový list
  • 1 ČL soli
  • 4 zrnká bieleho korenia
  • 50 g prerastenej slaninky
  • 1 šálka cvikle z konzervy
  • 400 g bielej hlávkovej kapusty
  • 100 g póru
  • 1 PL masti
  • 1 PL rajčiakového pretlaku
  • 2-3 PL vínneho octu
  • štipka cukru
  • soľ
  • biele korenie
  • 100 g kyslej smotany

Náročnosť receptu

stredne náročný

71%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Umytú hovädzinu varíme vo vode, pričom penu odstraňujeme. Neobielenú polovičku cibule na reznej strane opečieme do hneda a spolu so soľou, bobkovým listom a zrnkami korenia pridáme k mäsu. Prikryjeme a varíme na miernom ohni asi 1 hodinu. Slaninku, cviklu, pór a kapustu pokrájame. V hrnci rozohrejeme masť a opečieme v nej pokrájanú slaninku, pridáme kapustu a pór a krátko opečieme. Primiešame cviklu so šťavou a rajčiakový pretlak. Postupne dolievame mäsový vývar. Mäso pokrájame na kocky a vložíme do polievky. Polievku podľa chuti osolíme, pridáme cukor, biele korenie, ocot a podávame. Do každej porcie dáme trocha smotany.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ocot do kyslých polievok a omáčok pridávame až po odstavení z ohňa, aby sa polievka nezrazila.
  • Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.
  • Keď dáme šalát či zvädnutú zeleninu do vodného roztoku s pridaním Biosmon (zmes minerálnych solí, ktoré dostaneme napr. v lekárni), o chvíľku budú ako čerstvé. Z roztoku vyberieme a necháme odkvapkať.
  • Keď zemiaky začnú klíčiť, nesmiete ich variť v šupke, ani vodu z očistených zemiakov použiť, lebo obsahujú jedovatú látku solanín.
  • Na krájanie alebo strúhanie zeleniny alebo zemiakov používajte nehrdzavejúce nože a strúhadlá, železo rozrušuje vitamín C.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa