Kakaová roláda45

Kakaová roláda

Suroviny

  • 6 vajec
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 1/2 kávovej lyžičky sódy bikarbóny
  • Na krém: 200 ml mlieka
  • 3 lyžice hrubej múky
  • 1 žĺtok
  • 250 g masla
  • 2 lyžice kakaa
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru

Náročnosť receptu

jednoduchý

88%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Pripravte cesto: Bielky oddeľte od žĺtkov. Za postupného pridávania cukru z nich vyšľahajte tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu po jednom pridávajte žĺtky, preosiate kakao a sódu bikarbónu. Cesto vylejte na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 160 °C pečte 5 až 7 minút. Upečené cesto nechajte mierne vychladnúť. Potom ho preklopte na dosku poprášenú práškovým cukrom. Papier na pečenie stiahnite a cesto nechajte úplne vychladnúť. Nie je potrebné ho zatiaľ stáčať.

Pripravte plnku: Z mlieka, múky a zo žĺtka uvarte hustú kašu. Za občasného premiešania nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí ju zmiešajte so zmäknutým maslom a poriadne vyšľahajte. Plnku rozdeľte na dve polovice. Do prvej pridajte preosiate kakao a 4 lyžice práškového cukru. Do druhej polovice vanilínový cukor a 2 lyžice práškového cukru. Obe plnky dobre vyšľahajte.
5.Vychladnuté cesto natrite najskôr svetlou, potom tmavou plnkou a opatrne zviňte do rolády. Roládu môžete poliať čokoládovou polevou a ozdobiť posekanými orechmi.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
  • Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
  • Ak pri strúhaní chrenu nechceme plakať, dáme ho do mrazničky na 2 hodiny, až potom ho ošúpeme a strúhame.
  • Na ozdobenie vianočného pečiva sú vhodné aj nastrúhané alebo nahruhrubo nakrájané mandle, nastrúhaná čokoláda alebo kandizované ovocie.
  • Karfiol pred varením namočíme na 10 minút do studenej vody, aby sa vyplavili drobné živočíchy.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa