Jablkový páj45

Jablkový páj

Suroviny

  • Cesto: 500 g múky (250 g hladkej + 250 g polohrubej)
  • 30 g práškového cukru
  • 200 g studeného masla
  • 1 PL octu
  • soľ
  • Plnka: 1,5 kg jabĺk
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g hnedého cukru
  • 30 g hladkej múky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • muškátový oriešok
  • 2 PL mlieka
  • práškový cukor na posypanie

Náročnosť receptu

jednoduchý

85%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Maslo pokrájame na kocky, múku preosejeme. Zmiešame s práškovým cukrom, štipkou soli, lyžicou octu a 10 PL studenej vody. Vymiesime tuhšie cesto, z ktorého vytvarujeme guľu. Cesto rozpolíme, zabalíme do fólie a minimálne na 2 hodiny dáme do chladničky. Vo veľkej mise zmiešame kryštálový a hnedý cukor, múku, štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška a citrónovú šťavu a kôru. Jablká rozštvrtíme, olúpeme a zbavíme jadrovníkov. Očistené jablká nakrájame na tenké plátky, ktoré zmiešame s ostatnými prísadami v mise.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta dve placky s priemerom asi 30 cm. Maslom vymazanú koláčovú formu s priemerom 25 cm vyložíme jedným cestom, pričom prstami vytvarujeme zvýšený okraj. Navrstvíme jablkovú plnku, ktorú pomocou strierky uhladíme. Elektrickú rúru vyhrejeme na 190 °C (teplovzdušnú na 165 °C). Druhú placku cesta pokrájame na 2-centimetrové pruhy, ktoré na spôsob mriežky poukladáme na jablkovú plnku.

Okraje zľahka pritlačíme. Mriežku potrieme mliekom a posypeme trochou cukru. Vložíme do vyhriatej rúry a na druhej mriežke zdola pečieme asi 70 minút. Ak povrch koláča príliš rýchlo hnedne, zakryjeme ho alobalom. Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Podávame vychladený.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Strukoviny pred varením namáčame : fazuľu a hrach cca 10 hod, šošovicu 2 – 3 hod, sóju 12 – 15 hod.
  • Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
  • Nikdy neupravujte staré, popučené huby, a v chladničke ich odložte najviac na jeden deň!
  • Namiesto mandlí môžete použiť do pečiva dyňové semienka.
  • Karfiol pred varením namočíme na 10 minút do studenej vody, aby sa vyplavili drobné živočíchy.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa