Jablčník z kysnutého cesta15

Jablčník z kysnutého cesta

Suroviny

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 40 g droždia
  • štipka soli do kvásku
  • 250 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 1 kg jabĺk
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 80 g piškót
  • 80 g posekaných orechov
  • 1 vajce na potretie cesta

Náročnosť receptu

jednoduchý

82%
Dĺžka prípravy: do 15 min.
počet porcií: 1


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, primiešame štipku soli, trochu cukru a necháme vykysnúť kvások. Múku preosejeme do misy, pridáme vajce, práškový cukor, kvások a maslo. Vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve časti.

Jednu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Cesto posypeme najemno pomletými piškótami, nadrobno posekanými orechmi, uložíme nahrubo postrúhané očistené jablká a posypeme vanilínovým a škoricovým cukrom.

Druhú časť cesta rozvaľkáme a položíme na ochutené jablká. Okraje cesta k sebe dobre pritlačíme, povrch potrieme rozšľahaným vajcom a popicháme vidličkou. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.
  • Smažená cibuľka bude chrumkavejšia vtedy, keď ju pred smažením posypeme zmesou múky a papriky, alebo osolíme. Necháme chvíľku postáť a kuchynskou papierovou utierkou poutierame dosucha, alebo prebytočnú múku strasieme.
  • Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.
  • Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa