Hus s jablkovo-gaštanovou plnkou45

Hus s jablkovo-gaštanovou plnkou

Suroviny

  • 1 hus s drobkami (asi 4-5 kg)
  • 2 cibule
  • 1 mrkvu
  • 1/2 malej hľuzy zeleru
  • 100 ml osolenej vody
  • 1 lyžicu medu
  • Na plnku: 10 jedlých gaštanov
  • 2 jablká
  • 3 malé cibule
  • 1/2 viazaničky petržlenovej vňate
  • 1/2 viazaničky tymianu
  • čerstvý majorán
  • štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • trochu olivového oleja

Náročnosť receptu

jednoduchý

99%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Rúru vyhrejeme na 180/160 °C (v teplovzdušnej rúre použijeme funkciu horný aj spodný ohrev). Gaštany po dĺžke narežeme, poukladáme vedľa seba na plech a pečieme v rúre, kým im nepraskne šupka. Vyberieme a necháme mierne vychladnúť. Pripravíme plnku: Gaštany, jablká aj cibuľu ošúpeme. Jablká zbavíme jadrovníka. Všetko nasekáme nadrobno. Petržlenovú vňať nasekáme nahrubo. Všetko zmiešame, primiešame nadrobno nasekaný tymian a majorán a olivový olej, dochutíme muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením. Hus umyjeme a osušíme kuchynským papierom. Zvonka aj zvnútra ju potrieme soľou. Naplníme pripravenou plnkou a otvor uzatvoríme kuchynskou niťou.

Drobky umyjeme, osušíme a nasekáme. Očistenú cibuľu pokrájame na štvrtiny, mrkvu a zeler nahrubo nasekáme. Spolu s drobkami dáme do pekáča. Na ne položíme hus hruďou hore a podlejeme trochou horúcej vody. Na 3 hodiny vložíme do rúry vyhriatej na 180/160 °C. Priebežne kontrolujeme, či je v pekáči stále trochu vody. Podľa potreby dolievame. Z pekáča odoberieme tuk a hus na tučných miestach popicháme vidličkou, aby sa tuk dobre vypiekol. Keď stehná zmäknú, pod hus do plechu podložíme rošt a v rozohriatej rúre pečieme ďalej.

Med zmiešame s osolenou vodou a touto zmesou potrieme hus. Znova ju dáme do rúry a dopečieme dochrumkava. Výpek precedíme cez jemné sitko a odoberieme tuk. Šťavu prevaríme a dochutíme soľou a korením. Podávame s naporciovanou husou. Upečenú hus naporciujeme a podávame so šťavou, s červenou kapustou a so zemiakovými knedľami alebo s lokšami.

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mäso by malo byť pred varením odležané lebo inak sa nebude dať na mäkko upraviť.
  • Vyprážané mäso nezohrievame nad parou, pretože vlhne a nie je chrumkavé. Radšej ho na troche tuku znovu zľahka opražíme.
  • Mastnú hydinu (hus, kačica) pri pečení prepichujeme špajľou, aby tuk mohol lepšie a rýchlejšie vytekať. Prebytočný tuk stále odoberáme, aby sa zbytočne neprepaľoval.
  • Párky sa najlepšie pripravia, ak ich vložíte do studenej vody a vyberiete hneď, ako voda začne vrieť.
  • Pri obaľovaní mäsa pred vyprážaním nakvapkáme do vajíčka trochu oleja, strúhanka sa bude lepšie držať na mäse.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa